ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Αναζήτηση λύσης
Γιώργος Γεωργακάκης Χανιωτικα Νεα 19-02-2010
Το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης στο ακανθώδες πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί εδώ και έναν περίπου χρόνο, με τη μη έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του τέως Δήμου Ιναχωρίου, εξετάστηκε χθες, στη διάρκεια πολύωρης ευρείας ενημερωτικής συνάντησης αποκλειστικά για το συγκεκριμένο ζήτημα, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του νέου Δήμου Κισάμου.Παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τέως διορισμένου περιφερειάρχη, Θανάση Καρούντζου, ο τέως δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Κατερίνα Τσουκαλά κατέθεσαν τις απόψεις τους για το ζήτημα, με τελικό συμπέρασμα το εξής: στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι... διαφωνούν. Θέσεις και απόψεις για το θέμα κατέθεσαν, επίσης, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της περιοχής της Κισάμου.
Ο κ. Καρούντζος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι όποιες αποφάσεις έχει λάβει μέχρι σήμερα, τόσο για το ΣΧΟΟΑΠ όσο και για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία λατομείου γύψου στο Στόμιο πάρθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών.
«Όταν οι Υπηρεσίες μου μού λένε κάτι κι εγώ διαφωνώ πάω με τα τέσσερα μέσα. Κι ας έχω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ας έχω χειροκροτήματα υπουργών και δεν ξέρω τι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρούντζος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η μη προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ στο Συμβούλιο ΧΟΠ της Περιφέρειας δεν έχει καμία σχέση με το Λαφονήσι και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ). «Θέλω να αποκαταστήσω», όπως χαρακτηριστικά είπε, «ένα μεγάλο ψέμα. Υπάρχει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι, τη στείλαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν είχαμε διαφωνήσει πουθενά ως τότε και περιμένουμε την έγκρισή της. Είμαστε συμπαραστάτες στην προστασία της συγκεκριμένης περιοχής».
Για την έγκριση της ΜΠΕ για το λατομείο γύψου στο Στόμιο, ο κ. Καρούντζος σημείωσε ότι «πολιτικά μπορεί να συμφωνώ μαζί σας, νομικά όμως δεν έχω καμία πρόθεση να παραβώ όσα μου λένε οι Υπηρεσίες». Πρόσθεσε, δε, ότι κάθε διοικητική πράξη προσβάλλεται, με βάση τη διαδικασία που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο κ. Καρούντζος υποστήριξε ότι στο ΣΧΟΟΑΠ υπήρχαν ελλείψεις σε σχέση με τη γεωλογική μελέτη «και σε σχέση με άλλα ζητήματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία μας».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «έχω τη συνείδησή μου καθαρή», διευκρίνισε ότι «δεν με ενδιαφέρει τι έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα» και επεσήμανε ότι δίδεται η ευκαιρία με τον διάλογο για επανατοποθέτηση του θέματος και όχι για «πολέμους».
Τέλος, ο κ. Καρούντζος υποστήριξε ότι «εγώ δεν έχω καμία ευθύνη για τη μη διεξαγωγή του διαλόγου μέχρι αυτή τη στιγμή. Άλλωστε, ο διάλογος προϋποθέτει δύο πλευρές. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να λοιδορείται ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, να υβρίζεται στα Μέσα Ενημέρωσης και από την άλλη ο ίδιος να είναι δέκτης και να θέλει έναν διάλογο».
Τους νόμους στους οποίους στηρίχθηκε η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης για να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες σχετικά με το ΣΧΟΟΑΠ ανέφερε η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Κατερίνα Τσουκαλά, ενώ των θέσεών του αναφορικά με τις ελλείψεις της μελέτης υπεραμύνθηκε ο γεωλόγος της Υπηρεσίας κ. Ανδρεάδης.
Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ
Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Ιναχωρίου και νυν δημοτικός σύμβουλος Κισάμου, Κώστας Κουκουράκης παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία, με βάση τα οποία, όπως υποστήριξε, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν εφάρμοσαν την κείμενη νομοθεσία και άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του κ. Καρούντζου και της κας Τσουκαλά, λέγοντας ότι επί σειρά μηνών δεν απαντούσαν στα έγγραφα του τέως Δήμου Ιναχωρίου και του τέως Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Κουκουράκης εξέφρασε την άποψη -και εγγράφως σε κείμενο που διένειμε στους παριστάμενους στη σύσκεψη- ότι «η πολιτική βούληση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης είναι: να δοθεί οπωσδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση λατομείου γύψου με εκρηκτικά» και «να μη θεσμοθετηθεί το ΣΧΟΟΑΠ. Έτσι να δημιουργηθεί δυνατότητα για τετελεσμένα σε Λαφονήσι (σνακ μπαρ, ταβέρνες, real estate) και Όρμο Στομίου - Προφήτη Ηλία (λατομεία γύψου - εργοστάσιο γύψου), ώστε σε όποια χωροταξική μελέτη εκπονηθεί μετά, να υπάρχει πλέον η υποχρέωση (εφόσον ήδη θα έχουν αδειοδοτηθεί) η νέα χωροταξική μελέτη να τα συμπεριλάβει ως νομίμως υφιστάμενα».
Ο κ. Κουκουράκης τόνισε ότι «ζητούμε άμεσα ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφασή του για έγκριση της ΜΠΕ του λατομείου γύψου, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση Πέρα Πλατάνι Δήμου Σούδας (αποθήκες καυσίμων)», καθώς και «να εισαγάγει στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Κρήτης το ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Ιναχωρίου, όπως αυτό έχει κατατεθεί και να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτησή του».
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αντώνης Πιταριδάκης τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Κουκουράκη, ζητώντας «να προχωρήσει άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Ιναχωρίου».
«Κατά την άποψή μου απαντήσεις έχουν δοθεί σε όλα τα ζητήματα, ειδικά για τη γεωλογική μελέτη», ανέφερε ο κ. Πιταριδάκης και ζήτησε να ενταχθεί το ΣΧΟΟΑΠ «όσο το δυνατόν πιο σύντομα στο ΣΧΟΠ».
Ο κ. Πιταριδάκης σημείωσε ότι θα πρέπει «να βρεθεί άμεσα τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των μελετητών του ΣΧΟΟΑΠ και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ. «Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει, η Υπηρεσία να δρομολογήσει το ΣΧΟΟΑΠ, αφού μαζέψει τις όποιες δικές της προτάσεις και παρατηρήσεις, σκεπτόμενη ένα πράγμα: ότι όταν δεν υπάρχουν κανόνες και χρήσεις γης, αυτό είναι αιτία διαφθοράς, παρανομίας, στρεβλής ανάπτυξης. Ας το φέρει, λοιπόν, το ΣΧΟΟΑΠ στο ΣΧΟΠ. Ας πάρει αυτή την τεχνοκρατική απόφαση κι εκεί να τεκμηριώσει ό,τι θέλει, αν μπορεί να το περάσει. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Ήδη στον τέως Δήμο Κισάμου θα ανατεθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Τελειώνει το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Μένει αυτό της Μήθυμνας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εκκρεμότητα αυτή, με βάση τον νόμο, και να τελειώνουμε με το χωροταξικό του νέου Δήμου Κισάμου. Έχουμε την πολιτική βούληση να το κάνουμε;», αναρωτήθηκε ο κ. Πιταριδάκης.
Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει επεσήμανε και ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κισάμου Νεκτάριος Κουμάκης ανέφερε, αρχικά, ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη χωροθέτηση λατομείου γύψου, κατ' επέκταση το θέμα είναι εντελώς πολιτικό αυτή τη στιγμή, πλην της νομικής διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακαλέσει την απόφαση του κ. Καρούντζου με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για λατομείο γύψου στο Στόμιο.
Ο κ. Κουμάκης εξέφρασε, ακόμη, την εκτίμηση ότι υπάρχουν ελλείψεις στη γεωλογική μελέτη και πρόσθεσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα και το γεγονός πως και οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, υπάρχει «ένα προφανές αδιέξοδο».
Τέλος, ο κ. Κουμάκης ανέφερε ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πλεονέκτημα που μας δίνει το γεγονός ότι έχουμε μία νέα μελετητική ομάδα για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Κισάμου. Θα την επεκτείνουμε με προγραμματική σύμβαση για να καλύψει και τον Δήμο Μηθύμνης και μέσα από αυτή τη μελετητική ομάδα θα μπορούσαν να καλυφθούν και οι ελλείψεις, οι οποίες, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι, μέσα από μία σύσκεψη».
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης υπογράμμισε ότι «δεν ταιριάζει στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής καμίας μορφής εκμετάλλευση κανενός λατομείου. Είναι εντελώς ασύμβατη δραστηριότητα για την ανάπτυξη. Αναιρεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής».
Παράλληλα, προσέφερε κάλυψη στον κ. Καρούντζο για τους χειρισμούς του στο θέμα του ΣΧΟΟΑΠ, σημειώνοντας ότι ενήργησε, ως όφειλε, με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών του.
Τέλος, ο κ. Δαμιανάκης ανέφερε ότι «από την ενημέρωση που είχα σήμερα μου δημιουργήθηκαν αρκετά κενά, τα οποία είμαι και υποχρεωμένος, εκ του θεσμικού μου ρόλου, να τα δω».
Στη δέσμευση ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί, από την αιρετή Περιφέρεια, καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που θα έρχεται σε σύγκρουση με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος προχώρησε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος, Νίκος Καλογερής.
Τα χωροταξικό και πολεοδομικά σχέδια είναι πολύ σημαντικά εργαλεία, τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα «Λαφονήσι SOS» Γιώργος Τσέκος επεσήμανε πως «αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ή πραγματικά οι Υπηρεσίες του κράτους δεν ξέρουν να δουλεύουν ή κάτι άλλο γίνεται και δεν θέλουν να δουλέψουν σωστά» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αναστολής για την ΕΠΜ και το ΣΧΟΟΑΠ. Δεν θα το επιτρέψουμε. Πρέπει να υπογραφούν εδώ και τώρα».
Υπέρ της άμεσης ένταξης του ΣΧΟΟΑΠ στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας και ενάντια στη λειτουργία γύψου στην περιοχή του Στομίου τάχθηκαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής στις τοποθετήσεις τους.
Σε γραπτή του δήλωση, ο επικεφαλής του συνδυασμού Ριζοσπαστικής Συνεργασία Κρήτης, περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σταθάκης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «η δήλωσή μας είναι ωμή. Ας εισάγουμε γύψο από την Τουρκία. Υπάρχει αφθονία εκεί. Λαφονήσι δεν μπορούμε να εισάγουμε από πουθενά. Αντίθετα μόνο αυτό μπορούμε να 'εξάγουμε', εάν το προστατέψουμε. Αυτό είναι το χρέος μας -οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό απέναντι στον τόπο».
ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΓΥΨΟΥ
Ερώτηση στην Κομισιόν
Ερώτηση στην Κομισιόν «για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή λατομείου εξόρυξης γύψου με εκρηκτικά στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κισάμου» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση στην Κίσαμο για τη συζήτηση του θέματος του ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Ιναχωρίου. Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, ζητά από την Κομισιόν «να πάρει θέση για το αν θεωρεί ότι είναι συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία η κατασκευή λατομείου εξόρυξης με εκρηκτικά σε περιοχή που είναι πλησίον ή ακόμη και σε επαφή με περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και όπου υπάρχουν απειλούμενα είδη με βάση τις Οδηγίες 92/43 και 72/409 ΕΟΚ». Τέλος, «ζητά να πάρει η Κομισιόν άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η κατασκευή του λατομείου, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο και τα απειλούμενα είδη της περιοχής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου