Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49178

ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ

Ελαφονήσι και Αυτοδιοίκηση

14.07.2010
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
(Lyviakis@haniotika-nea.gr)
Η περίπτωση του Ελαφονησίου με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ιναχωρίου να αντιδρά στη δημιουργία λατομείου γύψου και στην τσιμεντοποίηση της παραλίας και, από την άλλη, την κεντρική εξουσία να μην εγκρίνει, με διάφορες δικαιολογίες, το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), έχει μια διάσταση εξόχως σημαντική.
Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος που εγκυμονείται για το φυσικό περιβάλλον. Είναι και ένα ερώτημα που προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα: Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πότε επιτρέπεται ένας ΟΤΑ να αποφασίζει για τα του οίκου του; Μόνον όταν υπακούει στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου; Πώς νοείται Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν εμποδίζεται με διάφορους τρόπους η υλοποίηση αποφάσεών της, ειδικά σε μείζονα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν το περιβάλλον;
Το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο έχει την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου, δεν επιτρέπει "τσιμεντοποίηση" της παραλίας, ούτε λατομικές χρήσεις στην περιοχή. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σκουντριδάκης κατήγγειλαν δημοσίως ότι η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες. Παράλληλα κατηγόρησαν ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Απαντώντας στο Δήμο Ιναχωρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως ανακριβές ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται».
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιναχωρίου απαντώντας στον Περιφερειάρχη τονίζει ότι η μελέτη για τον ΣΧΟΟΑΠ που έχει κατατεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου είναι πλήρης.
Το ζήτημα είναι η συγκεκριμένη περιοχή να προστατευτεί από χρήσεις που οδηγούν στην υποβάθμισή της. Το σίγουρο είναι ότι μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ που καθορίζει τις χρήσεις γης υπάρχει και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εγγράφως αντιμετωπιστεί ως ημιτελής.
Το μέλλον θα δικαιώσει ή το δημοτικό συμβούλιο ή τον περιφερειάρχη. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι το δημοτικό συμβούλιο Ιναχωρίου, ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την προστασία της περιοχής από τα αδηφάγα συμφέροντα. Μαζί του συντάσσονται ανήσυχοι πολίτες που συνέστησαν Κίνηση Πολιτών σε συνάντηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Επομένως, η κεντρική εξουσία τι θα κάνει; Οταν ο κ. Καρούντζος δηλώνει ότι η όποια μελέτη πρέπει να συνταχθεί με τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τι εννοεί; Τι προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις;
Τελικά, υπάρχουν φορές που αισθάνεται κανείς ότι τα περί πράσινης ανάπτυξης είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Ή μήπως όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου