Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=48893

Αγωνία για το Λαφονήσι

Γιώργος Γεωργακάκης | 08.07.2010
Η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες, κατήγγειλαν χθες ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης και Μιχάλης Σκουντριδάκης, κατηγορώντας ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι καταγγελίες αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης για το συγκεκριμένο θέμα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών, χθες το απόγευμα, στο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΔΚ, στα Χανιά. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι το ΣΧΟΟΑΠ σχετίζεται άμεσα και με το Λαφονήσι και ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται Πρωτοβουλία Πολιτών, που στόχο θα έχει την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Ο Κ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Ιναχωρίου, Κώστα Κουκουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε, περιληπτικά, σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη τα τελευταία χρόνια ο Δήμος με στόχο την εκπόνηση και την έγκριση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για το Λαφονήσι και ΣΧΟΟΑΠ για το σύνολο της περιοχής.
«Αυτοί που έπρεπε να είναι μαζί μας δεν ήταν. Οι κύριοι που πολλές φορές έρχονται και σου λένε, “εγώ θα σε σώσω”, “εγώ θα σε στηρίξω”, δεν ήταν. Κι έτσι, με όλους εσάς, ένα Δημοτικό Συμβούλιο ενός μικρού Δήμου κατάφερε και τα έβγαλε πέρα. Πολλές φορές λένε ο δήμαρχος, ο δήμαρχος, ο δήμαρχος. Πολίτες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι έντιμοι, φορείς και κάποια κόμματα, στάθηκαν δίπλα, έδωσαν τη μάχη στα ίσα και γι’ αυτό δείχνει ότι πάμε να κερδίσουμε τη μάχη», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΣΧΟΟΑΠ, υπενθύμισε ότι κατατέθηκε στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στις 2 Φεβρουαρίου 2010 «... εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή Επίβλεψης από κρατικούς λειτουργούς θεώρησε ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες παρατηρήσεις, τη θεώρησε σωστή», (σ.σ. τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ), «κατατέθηκε όχι από τον Δήμο Ιναχωρίου. Οι μελετητές κάνουν τη μελέτη. Κατατέθηκε στην Επιτροπή Επίβλεψης μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία τριών ετών. Τα μέλη της Επιτροπής στάθηκαν παλληκάρια. Μηνύθηκαν. Λοιδορήθηκαν. Υβρίστηκαν. Προσωπικά, τα πέντε μέλη αυτά. Κυνηγήθηκαν, προκειμένου να μην υλοποιηθεί σωστά η μελέτη αυτή. Σταθήκανε ψηλά και νομίζω ότι είναι αυτό το μικρό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, με το οποίο, έτσι, χαίρεται κανείς να συνεργάζεται μαζί του. Ψηλά στάθηκε και η Διευθύνουσα Υπηρεσία, η ΤΥΔΚ, και κυρίως ο άνθρωπος, ο οποίος ήταν εκ μέρους της Υπηρεσίας αυτής, ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Πουλής», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Και συνέχισε: «Καταθέσαμε τη μελέτη στις 2 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα μετά παίρνω πληροφορίες και μια περιρρέουσα κατάσταση, την οποία εξέφραζε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης με το στόμα, όχι γραπτώς, και η διευθύντρια της ΠΕΧΩ Κρήτης -να λέμε και τα ονόματα- κυρία Τσουκαλά Αικατερίνη λέγεται για να τη γνωρίζετε, οι οποίοι έλεγαν ότι το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι παράνομο γιατί δεν έχει μέσα λατομική ζώνη. Εν τω μεταξύ όμως αυτό δεν το έκαναν γραπτώς. Το έλεγαν, το έλεγαν, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μεγάλη πίεση. Άρχισα να οργανώνω την αντεπίθεσή μας. Για να υπάρχει αντεπίθεση, για να ξεμπροστιάσουμε την ιστορία, θα έπρεπε να υπάρξουν έγγραφα. Μόνο με αυτό. Στείλαμε αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες είναι, σήμερα ακόμα, αναπάντητες. Την ίδια στιγμή, διαβλέπουμε κινητικότητα, με μη προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθεί λατομείο γύψου στην περιοχή πριν εγκριθεί το ΣΧΟΟΑΠ, πράγμα που σήμαινε ότι εάν εγκρινόταν πριν ένα λατομείο γύψου τότε, σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον ήταν νομίμως υπάρχουσα δραστηριότητα, οφείλαμε εμείς να τη βάλουμε μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ».
Ο κ. Κουκουράκης τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να παλέψεις όλους αυτούς είναι το να ξέρεις καλύτερα το αντικείμενο από αυτούς. Εκεί υπερέχουν από τους πολίτες, ερμηνεύουν τον νόμο επί χρόνια, γνωρίζουν τις ερμηνευτικές διατάξεις, γνωρίζουν το κόμμα και το και του νόμου και πάει ο ένας και του τον ερμηνεύουν έτσι και πάει ο άλλος και του τον ερμηνεύουν γιουβέτσι. Αυτό είναι το παιχνίδι. Για να κερδίσεις αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να γίνεις εσύ καλύτερος στην ερμηνεία του νόμου. Αλλιώς δεν κερδίζεις. Αυτό το παιχνίδι παίξαμε εμείς. Μέσω εγγράφων, βήμα το βήμα, αποδεικνύεται η πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα θα σας πω: το 2008 προκλήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα έγγραφο, που περίπου έλεγε -και πιέστηκε έτσι η Επιτροπή- ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε λατομείο μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ. Το πήραμε το έγγραφο, με βάση τη νομοθεσία κάναμε σειρά εγγράφων στην ίδια Υπηρεσία και μέσα από μια αλληλογραφία τριών πολύ σκληρών εγγράφων έρχεται το τελευταίο έγγραφο της ίδιας Υπηρεσίας, το οποίο λέει ότι, ναι, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, αν θέλετε βάζετε, αν θέλετε δεν βάζετε λατομείο στο ΣΧΟΟΑΠ. Αυτά είναι τα παιχνίδια».
Ο κ. Κουκουράκης είπε, ακόμη, ότι «με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο σημείο για τελευταία φορά να εκβιάζεται ο δήμαρχος Ιναχωρίου, με ένα έγγραφο τον Μάιο. Ένα έγγραφο ενός ιδιώτη, ο οποίος δηλώνει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος κ.λπ., δεν είναι τίποτα τέτοιο, και το οποίο απευθύνεται εδώ στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων και λέει: παρακαλώ πολύ, ό,τι έργο, ό,τι μελέτη, ό,τι ανάθεση, ό,τι απόφαση, ό,τι τιμολόγιο, οτιδήποτε έχει κάνει ο Δήμος Ιναχωρίου τα τελευταία δώδεκα χρόνια να μου το δώσετε να το ελέγξω. Το λέει ένας ιδιώτης. Θα πείτε, τρελός είναι; Δεν ήταν τρελός. Γιατί; Γιατί λίγες ημέρες μετά έρχεται μια γραπτή εντολή από τον κύριο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αυτόν τον διορισμένο, ο οποίος λέει, δώστε τα χαρτιά στον άνθρωπο αυτό. Δώστε τα χαρτιά».
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου τόνισε ότι «το έγγραφο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης -το έχω μαζί μου να σας το δείξω, να κλάψετε, να γελάσετε, ό,τι θέλετε- έλεγε ότι με βάση τον νόμο αυτόν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε τα χαρτιά αυτά. Όλα. Ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Με βάση αυτόν τον νόμο που επικαλέστηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης δεν επιτρέπεται να δώσεις αυτά τα χαρτιά. Και όμως ο κύριος αυτός έγραψε ότι επιτρέπεται και οφείλει η Υπηρεσία να τα δώσει. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν βεβαίως να τα δώσουν και το ερώτημα που μπαίνει για τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης είναι το εξής: έχει συμβούλους που του είπαν ότι αυτός ο νόμος λέει αυτό το πράγμα; Εάν έχει συμβούλους και επικαλεστεί αυτό το πράγμα θα πρέπει να μας πει ποιος είναι ο σύμβουλος. Εάν είναι κάποιος νομικός και είναι σύμβουλός του ή επιστημονικά ανεπαρκής είναι ή διεφθαρμένος. Εάν δεν έχει γίνει αυτό, τότε η διαφθορά βρίσκεται στο πολιτικό πρόσωπο που λέγεται γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό οφείλει να ξεκαθαρίσει».
Ο Μ. ΣΚΟΥΝΤΡΙΔΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Ιναχωρίου, Μιχάλης Σκουντριδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κανείς σήμερα να σταθεί απέναντι σε κρατικές αυθαιρεσίες, θα έλεγα σε διαπλοκές, είναι να προτάξει τους ενεργούς πολίτες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον του Λαφονησιού. Έχουμε ένα ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί και να έχει εγκριθεί. Το ΣΧΟΟΑΠ είναι “στον αέρα”. Περιμένουμε την κίνηση από τον περιφερειάρχη να δώσει άδεια λατομείου, αλλά δίνοντας άδεια λατομείου δημιουργούνται νέες συνθήκες στην περιοχή. Αυτές οι νέες συνθήκες έχουν άμεση σχέση με το Ελαφονήσι. Δεν είναι, δηλαδή, το θέμα του γυψωρυχείου ανεξάρτητο από το θέμα του Λαφονησιού. Ο βασικός στόχος είναι το Λαφονήσι».
Ο κ. Σκουντριδάκης σημείωσε ότι «βλέπουμε μία διαπλοκή και με χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Μη αιρετός τίθεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών των Εννιά Χωριών, σε ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Ιναχωρίου, σε συνελεύσεις που έχουμε κάνει με τους κατοίκους για το ΣΧΟΟΑΠ και παίρνει το μέρος ενός ιδιώτη λατόμου. Αυτές οι αντιθέσεις δίνουν και το μέγεθος και τη σημασία της διαπλοκής. Για να τελειώνω, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Ο τρόπος του αγώνα», επισήμανε ο κ. Σκουντριδάκης, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να εμπλακούν όλοι, ακόμη και εκτός Κρήτης «και να στείλουμε το μήνυμα: σώστε το Λαφονήσι».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος και πρότεινε τη δημιουργία της πρωτοβουλίας πολιτών για το Λαφονήσι, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιναχωρίου, επισήμανε ότι θα πρέπει να στηριχθεί «η προσπάθεια που χρόνια γίνεται για να σωθεί το Λαφονήσι και να παραμείνει ένας παράδεισος οικολογικός για τον Νομό μας και όχι να απαξιωθεί από οικονομικά συμφέροντα. Κάτω από αυτή την ανάγκη θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Δήμου Ιναχωρίου, που με ομόφωνες αποφάσεις του, όλα αυτά τα χρόνια χειρίζεται την υπόθεση, προωθώντας την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και του ΣΧΟΟΑΠ».
Ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε, ακόμη, ότι «αντί να υπογραφεί το ΣΧΟΟΑΠ, παρατηρούνται, όπως μας πληροφόρησε και ο Δήμος Ιναχωρίου, ενέργειες κωλυσιεργίας από πλευράς του περιφερειάρχη σε αυτή την υπόθεση. Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Υπάρχουν, πίσω απ' αυτό, σκοπιμότητες, που θέλουν πραγματικά να μην υπογραφεί το ΣΧΟΟΑΠ, αλλά με τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τον “Καλλικράτη” να μείνει η περιοχή χωρίς χωροταξικό».
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, Βαγγέλης Κατσανεβάκης τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την “αξιοποίηση” που επιχειρούν συγκεκριμένα συμφέροντα στο Λαφονήσι. Δυστυχώς, τα συμφέροντα αυτά έχουν βρει σύμμαχό τους, απ’ ό,τι φαίνεται, τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος αρνείται να εγκρίνει το ΣΧΟΟΑΠ, βρίσκοντας διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες για να καθυστερήσει αυτή την υπογραφή. Αν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, με δεδομένο ότι εφαρμόζεται πλέον ο “Καλλικράτης”, ακυρώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Το Λαφονήσι», πρόσθεσε ο κ. Κατσανεβάκης, «ανήκει σε όλους. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιοχή, με τα λατομεία που σκέφτονται μερικοί, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που σκέφτονται κάποιοι άλλοι. Πρέπει να αντισταθούμε για να μην καταστραφεί ο τόπος, αλλά να προστατευτεί».
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ιωσηφίνα Γουνάκη, η οποία έχει ήδη ζητήσει δημόσια την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, όπως εστάλη στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στις 2 Φεβρουαρίου 2010, κληθείσα χθες από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει τις καταγγελίες σε βάρος του περιφερειάρχη, απάντησε: «Επειδή δεν έχω συζητήσει ακόμα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, δεν νομίζω ότι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης είναι αυτός που παρεμποδίζει την όλη υπόθεση. Θεωρώ ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι τέτοιος που εμποδίζει την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ και θεωρώ ότι όταν ο γραμματέας ενημερωθεί θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει και να προωθήσει το ΣΧΟΟΑΠ».
Συνεδρίαση Δ.Σ. Ιναχωρίου
Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου με 8 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η ένταξη διαφόρων έργων του Δήμου στο πλαίσιο του άξονα 7 του ΕΠΑΛΑΥ και του άξονα 3 του ΠΑΑ και η λιμνοδεξαμενή Έλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου