Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49160

ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Παρατηρητήριο της Φύσης

Ελένη Φουντουλάκη | 14.07.2010
Τον "δρόμο" για την επαναλειτουργία του φάρου στο Ελαφονήσι του δήμου Ιναχωρίου και τη δημιουργία "Παρατηρητηρίου της Φύσης", ανοίγει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του ερευνητικού έργου με τίτλο "Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Φάρου και δημιουργία Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και Παρατήρησης", που υπογράφηκε χθες στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων.
Ο πέτρινος φάρος, που υπήρχε στην άκρη του Λαφονησιού, στήθηκε ύστερα από το πολύνεκρο ναυάγιο του αυστριακού πλοίου "Imperartrice", που έγινε στα βράχια του το 1907. Σήμερα απομένει μόνο το μνημείο προς τιμήν των ναυαγών. Ο φάρος ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς το 1944.
Αντικείμενο της έρευνας που ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι η αναγνώριση της ποιότητας του συγκροτήματος του ερειπωμένου φάρου στο Ελαφονήσι και η διερεύνηση για την ανάπλαση του μνημειακού συνόλου των κτηρίων και της πρόσβασης σε αυτά.
Σκοπός της έρευνας είναι: α. η οργανική σύνδεση κτηρίων και ελεύθερων χώρων με σκοπό τη δημιουργία παρατηρητηρίου της φύσης και την επαναλειτουργία του φάρου
β. η αποκατάσταση των ερειπίων ώστε να ανταποκρίνεται σε νέο κτηριολογικό πρόγραμμα.
Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε έξι μήνες υποχρέωσης εκπόνησης του ερευνητικού έργου από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 26.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Όπως ανέφερε ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, "υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασίσει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες, μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, του Δήμου Ιναχωρίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: "Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Φάρου και δημιουργία Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και Παρατήρησης" στο Ελαφονήσι. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του Φάρου ενώ τις υπόλοιπες μελέτες θα τις χρηματοδοτήσει ο Δήμος Ιναχωρίου προκειμένου το έργο να ωριμάσει και να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Μετά την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος του ερευνητικού έργου, έχουμε βρει τρόπους σε συνεργασία με τον δήμο Ιναχωρίου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του Φάρου και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου, είτε μέσα από το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης είτε μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Κρήτης".
"Πιστεύω ότι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση δρουν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση να δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης σε κάθε περιοχή όπως η ανάδειξη ενός Φάρου, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά στοιχεία, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών", κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης επεσήμανε ότι "πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του αρχικού σχεδίου που υπάρχει από το δήμο Ιναχωρίου από το 1998. Το πρώτο βήμα ήταν όταν έγινε αποδεκτό στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ότι είναι επιτρεπόμενα τα έργα ανάπλασης του Φάρου Ελαφονήσου και των κτιριακών συγκροτημάτων του φαροφύλακα.
Το δεύτερο βήμα είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και γι’αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Νομάρχη Χανίων για την συνεργασία όσο και την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που θα συμμετάσχει. Στην συνέχεια ο Δήμος Ιναχωρίου θα αναλάβει τις περιβαλλοντικές μελέτες".
"Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί προβλέπεται στο Διαχειριστικό σχέδιο και στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Παράλληλα θα συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων τουριστικών υπηρεσιών. Το κυριότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, θα εγκατασταθεί Παρατηρητήριο και Επιστημονικό Εργαστήριο, πλήρους παρακολούθησης της εξέλιξης χλωρίδας και της πανίδας αλλά και του ενάλιου πλούτου και ειδικά των κητωδών όπως οι φάλαινες.
H πρόταση είναι συνυφασμένη και με τον υποβρύχιο ύφαλο του οποίου την Προγραμματική Σύμβαση είχαμε υπογράψει πριν λίγες μέρες με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Υπό αυτή την έννοια το συγκεκριμένο έργο θεωρούμε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο κομμάτι μιας κατεύθυνσης που αφορά το θεματικό τουρισμό αλλά και τον επιστημονικό τομέα της έρευνας και παρατήρησης" τόνισε ο κ. Κουκουράκης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ιναχωρίου κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης τόνισε ότι "το έργο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην περιοχή, εντάσσεται στην μελέτη για τον τεχνητό ύφαλο, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη πριν λίγες μέρες από την Νομαρχία με στόχο τον θεματικό τουρισμό και την προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα δίνει μια πνοή στην περιοχή επειδή αυτός ο φάρος έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία".
Αιχμές Κουκουράκη
κατά Περιφερειάρχη
Νέες αιχμές, κατά του Περιφερειάρχη Αθανάσιου Καρούντζου, άφησε χθες ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης κατά την επίσκεψή του στην Νομαρχία Χανίων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουράκης ανέφερε: "Ο δήμαρχος Ιναχωρίου εκτελεί εντολές και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες προέρχονται από την βούληση των τοπικών κοινωνιών που με την σειρά μας έχουμε καθήκον να στηρίζουμε.
Από εκεί και πέρα, εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιον, ή αν δεν γνωρίζει καλά τα θέματα ή τις Αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, όταν θεωρείται ή είναι θεσμικός εταίρος οφείλει -το λιγότερο που έχει να κάνει- να ενημερωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο και κυρίως να κάνει τον κόπο να διαβάσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. που με συνέπεια, στηρίζει το ΣΧΟΟΑΠ και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Αυτά θα όφειλε να τα γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση τα πολιτικά πρόσωπα, πέρα από τα ζητήματα της νομιμότητας, οφείλουν να παρακολουθούν και να πιάνουν τον σφυγμό των τοπικών κοινωνιών και των εκλεγμένων ανθρώπων της περιοχής. Εμείς βρισκόμαστε σε αυτή την θέση, δώδεκα χρόνια εκλεγμένοι -δεν πήραμε με διορισμό την θέση μας- και τιμούμαστε με την ψήφο των πολιτών και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την βούλησή τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, και υπάρχουν έγγραφα, υπάρχουν νόμοι και στην περαιτέρω πορεία θα δούμε ποιος υποστηρίζει τους νόμους και ποιος όχι".
"Υποτίθεται ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα εδώ και μήνες, ακούμε από παντού να λέει διάφορα ο Γενικός Γραμματέας για το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου και δεν έκανε τον κόπο να μας ενημερώσει, αλλά αφού ο Δήμος Ιναχωρίου παρενέβη στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ, προκλήθηκαν τρεις συναντήσεις όπου ήταν φανερό ότι δεν τον ενδιέφερε να ακούσει κανέναν", σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου