Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49109

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Περιφερειάρχης κατά Δήμου Ιναχωρίου

13.07.2010
Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ιναχωρίου για το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην περιοχή. Χθες, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος έστειλε στα ΜΜΕ γραπτή δήλωση, στην οποία τονίζει ότι έχει ζητήσει ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχθεί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης, απαντά ότι από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 έχει κατατεθεί το ΣΧΟΟΑΠ στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης, η γεωλογική μελέτη υπάρχει, είναι συνταγμένη σύμφωνα με την ΥΑ 37651/ΦΕΚ 1202/β/14-5-2007 με βάση την οποία δεν χρειάζεται νέα γεωλογική μελέτη κατά τη β' 1 φάση του ΣΧΟΟΑΠ. Πιο αναλυτικά:
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο δήμαρχος Ιναχωρίου επιχειρεί, τον τελευταίο καιρό, την κατασυκοφάντηση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργατών μου και εμένα προσωπικά. Συστηματικά. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Και παραμορφώνει το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων.
Για την πλήρη, έντιμη και επιβαλλόμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης, οφείλω να γνωρίσω τα ακόλουθα:
Πρώτον. Με την από 24.2.2005 απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε η διαδικασία μελέτης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (γνωστού ως ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου. Δηλαδή σε χρόνο, που στο μεγαλύτερο τμήμα του οποίου, δεν είχα καμιά απολύτως ευθύνη για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. Ανέλαβα ως γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης την 22.12.2009.
Δεύτερον. Η διαδικασία αυτή, από τον νόμο είναι μακρά και πολύπλοκη. Εκτυλίσσεται σε διάφορες οργανωμένες από τον ίδιο τον νόμο φάσεις. Έχει ρυθμισμένη δημοσιότητα. Οι πολίτες έχουν συμμετοχή σ’ αυτή. Υποβάλλουν, κατά κανόνα, ενστάσεις. Σ’ αυτή τη διαδικασία η Περιφέρεια δεν έχει καμιά εκτελεστική αρμοδιότητα. Μόνο το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα ΥΠΕΚΑ είχε και έχει την ευθύνη οδηγιών για τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Τρίτον. Αυτή η μακρά και σύνθετη διαδικασία, οφείλεται στην εξαιρετική σημασία του ΣΧΟΟΑΠ, που στο τέλος της καλούμαι να το εγκρίνω και να υπογράψω. Με το ΣΧΟΟΑΠ, οργανώνονται οι χρήσεις γης μιας ευρύτερης περιοχής. Και, κυρίως, αποτελεί αφετηρία δημιουργίας νέων οικιστικών περιοχών ή επέκτασης παλαιότερων.
Τέταρτον. Είναι απολύτως ανακριβές ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από τον νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Πέμπτον. Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει ως στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου.
Έκτον. Απόδειξη του προηγούμενου συνιστά η ταχύτητα με την οποία η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης, απέστειλε την τελική έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής Ελαφονησίου του Νομού Χανίων, στο ΥΠΕΚΑ, για την επίσπευση της θεσμοθέτησής της. Η Επιτροπή Επίβλεψης - Παρακολούθησης της Μελέτης την κατέθεσε στις 23.6.2010. Και η Διεύθυνση ΠΕΧΩ τη διαβίβασε στις 25.6.2010. Χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη.
Έβδομον. Αποτελεί μεγάλη θεσμική κατάκτηση η αναγνώριση, από το 1986, σε κάθε πολίτη, του δικαιώματός του, να έχει πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Μετά από σχετική αίτηση τρίτου πολίτη και με αντίστοιχη περιγραφή των παραπόνων του, παρέπεμψα την αίτηση και τα παράπονά του στην αρμόδια Υπηρεσία, με αυστηρή αναφορά στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου και στις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματός του. Και αυτή τη σειρά των γεγονότων ο Δήμαρχος Ιναχωρίου παραποιεί, συκοφαντώντας παράλληλα τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Θα επανέλθω. Οπωσδήποτε και σύντομα. Θέλω όμως, παράλληλα, να καταστήσω σαφές στο Δήμαρχο Ιναχωρίου, ότι στα θέματα της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, της ενδεχόμενης παράβασης καθηκόντων οποιουδήποτε και της υπεράσπισης της τιμής και υπόληψής μου, δεν συμβιβάζομαι ποτέ”.
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου
Απαντώντας στον περιφερειάρχη Κρήτης ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης αναφέρει: “Και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης ακολουθεί τη διαδικασία άλλων να στοχοποιεί τον δήμαρχο Ιναχωρίου, προσωπικά, αγνοώντας τις δεκάδες ομόφωνες αποφάσεις για αυτά τα θέματα του Δ.Σ. του Δήμου Ιναχωρίου.
Επί της ουσίας, από τις 2-2-2010 έχει κατατεθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία το ΣΧΟΑΠ στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης. Για το επόμενο διάστημα και επί τρεις μήνες από την Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζεται προφορικά προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και σε βουλευτή και διασπείρεται ότι το ΣΧΟΑΠ είναι παράνομο. Η ομάδα μελέτης για τον λόγο αυτό αναγκάζεται και αποστέλλει επιστολές 23-3-2010 προς ΠΕΧΩ, προς ΥΠΕΚΑ με κοινοποίηση ΠΕΧΩ Κρήτης 12-4-2010, προς ΠΕΧΩ Κρήτης 20-5-10 όπου γίνεται φανερό ποιος «παραπληροφορεί» και λέει «μισές αλήθειες». Αποκαλύπτεται ότι η γεωλογική μελέτη υπάρχει, είναι συνταγμένη σύμφωνα με την ΥΑ 37651/ΦΕΚ 1202/β/14-5-2007 και αποκαλύπτεται με βάση την ΥΑ ότι δεν χρειάζεται νέα γεωλογική μελέτη κατά τη β' 1 φάση του ΣΧΟΑΠ. Από τότε όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης κατά την επίσκεψή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ιναχωρίου, ακολουθείται μια διαδικασία παρατηρήσεων «κατά ριπάς» σε σχέση με τη γεωλογική μελέτη την οποία επιτέλους η Διεύθυνση ΠΕΧΩ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετά από τρεις μήνες. Είναι βέβαια τέτοια η σοβαρότητα των παρατηρήσεων ώστε αναφέρονται σε ορθογραφικό λάθος παρόλο που δίπλα στα ελληνικά η επεξήγηση είναι σωστή. Έτσι από την αρχική άποψη ότι το ΣΧΟΑΠ δεν έχει γεωλογική μελέτη, κατέληξαν να κάνουν παρατηρήσεις και για ορθογραφικά λάθη στη γεωλογική μελέτη που έως πριν υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει.
Ο νόμος δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση την παραγωγή από τον οποιοδήποτε συνεχών παρατηρήσεων, άλλωστε οι προαναφερόμενες επιστολές της ομάδας μελέτης αποδεικνύουν ποια είναι η αλήθεια”.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
“Η αναφορά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης ότι δεν υπάρχει πολίτης στη χώρα και κάτοικος στο νησί που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του Ελαφονησίου, μόνο προβληματισμό στους γνωρίζοντες δημιουργεί. Άραγε δεν γνωρίζει τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) και όλοι οι εμπλεκόμενοι μελετητές, δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, ποιοι ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά και προστάτεψαν και ποιοι ήταν αυτοί που απουσίασαν ή πολέμησαν;”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΧΩ
“Η ταχύτητα με την οποία η διευθύντρια ΠΕΧΩ απέστειλε την Ε.Π.Μ. στο ΥΠΕΚΑ οφείλεται στο ότι η Διεύθυνση ΠΕΧΩ έχει ιδιότητα διαμετακομιστή της μελέτης και απολύτως τίποτε άλλο”, σημειώνει.
Παράλληλα ο κ. Κουκουράκης επισημαίνει: “Ακόμα και τώρα ο γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης αγνοεί ότι νόμος 2690/1999 άρθρα 4, 5, 33 προσδιορίζει «ενδιαφερόμενο» και όχι κάθε πολίτη, προκειμένου να προστατέψει από την αυθαιρεσία το Δημόσιο. Προσδιορίζει επίσης και τον όρο «καταχρηστική» άσκηση δικαιώματος”.
Όσον αφορά τις συγκεκαλυμμένες απειλές, ο δήμαρχος Ιναχωρίου απαντά τα εξής: “Εμείς ως Δήμος και εγώ προσωπικά, παίρναμε εντολή από τους πολίτες, επί δώδεκα συνεχή χρόνια. Και παίρνουμε αυτή την εντολή επειδή αταλάντευτα «πέφτουμε στη φωτιά» προκειμένου να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών και μόνο. Ουδέποτε στη διαδρομή μας πήραμε οποιαδήποτε αξίωμα κατά απονομή και έχουμε μάθει με αγώνα και αγωνία αυτό που οι κάτοικοι και το Δ.Σ. δίδει εντολή να κάνει. Ως εκ τούτου ο δήμαρχος Ιναχωρίου έχει δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις, μηνύσεις, συκοφαντίες προκειμένου να αποδυναμωθεί πολιτικά και προκειμένου να επιβληθούν λατομεία, λατομική ζώνη γύψου και να τσιμεντοποιηθεί η προστατευμένη περιοχή Ελαφονήσου.
Υπενθυμίζω στον γενικό γραμματέα ότι ελεγχόμενοι είναι όλοι, οι νόμοι ισχύουν για όλους και όχι μόνο για τον δήμαρχο Ιναχωρίου και το Δ.Σ. Καλό θα ήταν να ερευνήσει ποιοι έως τώρα μας καταγγέλλουν συνεχώς επί παντός επιστητού και μάλλον θα εκπλαγεί. Επίσης, καλό θα ήταν να καταλάβει ότι συνομιλητής του και θεσμικός εταίρος είναι ο δήμαρχος και το Δ.Σ. Ιναχωρίου. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Ιναχωρίου είναι διαθέσιμος, αν ο γενικός γραμματέας νομίζει ότι έχει τα επιχειρήματα, να τεθούμε σε δημόσια παρουσίαση ώστε ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του”.
Μια δήλωση για
την Κίνηση Πολιτών
Με αφορμή την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Κίνησης Πολιτών ΛΑΦΟΝΗΣΙ sos και τα όσα διαδραματίστηκαν πριν τη δημοσίευση του ψηφίσματος το Σάββατο 3 Ιουλίου έχω να δηλώσω ότι:
- Δημόσια, στη συνάντηση της Τετάρτης 7/7/2010 στο ΤΕΕ, τοποθετήθηκα, ότι δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο για δημοσίευση κείμενο.
- Έδωσα γραπτά, τις παρατηρήσεις μου σε μέλος της συντονιστικής την ίδια ημέρα.
- Την Παρασκευή, που μου εστάλη ηλεκτρονικά το κείμενο - ψήφισμα που επρόκειτο να δημοσιευθεί, επανέλαβα αμέσως τις αντιρρήσεις μου και γραπτά αλλά και τηλεφωνικά σε μέλη της συντονιστικής.
Και όμως παρ’ όλα αυτά το αρχικό κείμενο - ψήφισμα όχι μόνο στάλθηκε προς δημοσίευση, αλλά μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής που το υπέγραφαν ήταν και το όνομά μου.
* Επειδή, όχι μόνο στα μέλη της Σ.Ε. αλλά και δημόσια δεν δίστασα να εκφράσω τις θέσεις και τις απόψεις μου.
* Επειδή, η παραπάνω ενέργεια κάποιων ή όλων των μελών της Σ.Ε. κρίνεται εκ μέρους μου απαράδεκτη.
* Επειδή, η δημιουργία Κινήσεων Πολιτών μετά από σφαιρική ενημέρωση θα πρέπει να έχει ως ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων και όχι τις καταγγελίες.
* Επειδή, οι μετέχοντες στις Συντονιστικές Επιτροπές, των Κινήσεων Πολιτών, δεν θα πρέπει να έχουν στόχο τον εγκλωβισμό ατόμων που έχουν διάθεση να βοηθήσουν.
* Επειδή, οι μετέχοντες στις Συντονιστικές Επιτροπές, των Κινήσεων Πολιτών, δεν θα πρέπει να το εκμεταλλεύονται πολιτικά προς όφελός του κόμματος που ανήκουν.
* Επειδή, οι παραπάνω παλαιοκομματικές πρακτικές δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανεξάρτητων πρωτοβουλιών πολιτών για το καλό των τοπικών κοινωνιών.
* Επειδή, ο πολιτικός φορέας που ανήκω, έχει πάρει εδώ και δυο χρόνια ξεκάθαρη θέση για το Λαφονήσι, αλλά ουδέποτε το εκμεταλλεύθηκε.
* Επειδή, το Περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας ανεξάρτητα από το πολιτικό χώρο που ανήκει ο καθένας, οι Κινήσεις πολιτών πρέπει να είναι Ανοιχτές προς ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Ιωσηφίνα Γουνάκη,
βιολόγος MSc,
υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος, Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου