Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΤΟΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΛΑΙΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ “Όχι” στην τσιμεντοποίηση του Λαφονησίου


Δημήτρης Μαριδάκης | 27.07.2010
Πορεία στην παραλία του Λαφονησίου ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια τσιμεντοποίησης της περιοχής πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες νεολαίοι που συμμετέχουν στο Εναλλακτικό Κάμπινγκ της Νεολαίας Συνασπισμού. Την αρχική έκπληξη των Ελλήνων και ξένων λουομένων διαδέχθηκε η επιδοκιμασία, αφού οι επισκέπτες έδειξαν να συμμερίζονται τη θέση των νέων για να προστατευτεί η περιοχή από επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλλοιώσουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Λαφονησίου.
Η πρωτότυπη κινητοποίηση έγινε περίπου στις 1 το μεσημέρι χθες όταν κατέφθασαν στο Λαφονήσι 8 λεωφορεία τα οποία μετέφεραν περίπου 500 νέους, οι οποίοι συμμετέχουν στο εναλλακτικό κάμπινγκ της Νεολαίας Συνασπισμού που πραγματοποιείται στην Κίσαμο.
Τη στιγμή εκείνη η παραλία ήταν κατάμεστη από κόσμο, ο οποίος έδειξε να ξαφνιάζεται από τη μαζική παρουσία των νεολαίων.
Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία / αγώνας για γη και ελευθερία" ή "Δωμάτια με θέα, σεζλόνγκ, ξενοδοχεία / πάρτε τα κουβαδάκια σας και σ' άλλη παραλία", οι νέοι έκαναν πορεία ανάμεσα στους λουόμενους μοιράζοντας ταυτόχρονα φυλλάδια.
"Παλεύουμε για το αυτονόητο... οι θάλασσες, οι παραλίες, τα δάση, το περιβάλλον, ό,τι αφορά στις ανάγκες των ανθρώπων να μην αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιώτες - επιχειρηματίες που ο μοναδικός τους στόχος είναι το κέρδος", αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στο έντυπο υλικό που μοιράστηκε.
"Το Λαφονήσι κινδυνεύει από τις ορέξεις επιχειρηματικών κέντρων εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Στόχος τους είναι να φυτέψουν τσιμεντένια μεγαθήρια - ξενοδοχεία σε μια περιοχή πλούσιου φυσικού κάλλους, ελεύθερης πρόσβασης και χαρακτηρισμένης ως Natura 2000. Οι αγώνες των κατοίκων απέτρεψαν την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, αλλά το Λαφονήσι συνεχίζει να κινδυνεύει, επειδή η Περιφέρεια αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντά της", σημειώνονταν ακόμα, ενώ τονίζονταν η ανάγκη "να υπογραφεί τώρα από την Περιφέρεια η χωροταξική μελέτη του Δήμου Ιναχωρίου που ενσωματώνει την ειδική περιβαλλοντική μελέτη και αποτελεί ασπίδα προστασίας για το Λαφονήσι".
Επίσης, στο φυλλάδιο της Νεολαίας Συνασπισμού τονίζονταν: "Πρέπει να υπογραφεί τώρα επειδή:
- Η υπογραφή της μελέτης διασφαλίζει το Ελαφονήσι από τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
- Η καθυστέρηση της υπογραφής, τώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει σε ιδιωτικά συμφέροντα τον δημόσιο πλούτο, αποτελεί σήμα κινδύνου για το Ελαφονήσι.
- Οι εκπρόσωποι του δημοσίου, όπως ο γ.γ. της Περιφέρειας κ. Καρούντζος, οφείλουν να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και να πάψουν να λειτουργούν ως υποχείρια ιδιωτικών συμφερόντων".
"ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ
Η ΠΕΡΙΟΧΗ"
Το μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού Σπύρος Ραπανάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων: "Παρόλο που η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 δεν έχει σταματήσει η προσπάθεια ώστε αυτή η παραλία να τσιμεντοποιηθεί, με στόχο να γίνουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία που θα έχουν θέα τη θάλασσα, καταστρέφοντας όλο το φυσικό κάλλος της περιοχής. Εμείς ως Νεολαία Συνασπισμού βρισκόμαστε εδώ για να αντιπαρατεθούμε και να πιέσουμε κατ' αρχάς την Περιφέρεια να υπογράψει τη χωροταξική μελέτη του Δήμου Ιναχωρίου η οποία κατοχυρώνει ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη".
Το μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού Μαρία Ζαγγανά σημείωσε: "Θεωρούμε ότι η θάλασσα, τα δάση, οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθεροι χώροι, να είναι προσβάσιμοι για όλους και να μην είναι πηγή εκμετάλλευσης για κανένα".
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ
Έκπληξη... και επιδοκιμασία
Έκπληκτοι παρατηρούσαν τη μαζική πορεία των νεολαίων του Συνασπισμού οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες που απολάμβαναν εκείνη την ώρα το μπάνιο τους. Ωστόσο, όταν ενημερώθηκαν για τον σκοπό της διαμαρτυρίας έδειξαν να επιδοκιμάζουν την κινητοποίηση ενάντια στη τσιμεντοποίηση της περιοχής.
Ζάνα από τη Σερβία: "Συμφωνώ με την κινητοποίηση. Νομίζω ότι τα ξενοδοχεία θα καταστρέψουν αυτό το καταπληκτικό τοπίο".
Άρτεμις από Γερμανία: "Δεν συμφωνώ καθόλου με την ιδέα να χτιστούν ξενοδοχεία εδώ πέρα. Πρέπει να μείνει παρθένος ο τόπος. Γι' αυτό είναι πολύ ωραία εδώ. Χτίστηκαν αρκετά ξενοδοχεία ήδη και φτάνει πια".
Άρης από Χανιά: "Είμαστε υπέρ του να παραμείνει το περιβάλλον της περιοχής ως έχει".
Μιλένα από τη Σερβία: "Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ και είναι πολύ όμορφα. Είναι τόσο όμορφα που δεν το πίστευα. Όταν έμαθα τον λόγο που ήρθαν οι άνθρωποι αυτοί εδώ συμφώνησα μαζί τους. Είναι πραγματικά κακό να θέλουν κάποιες ομάδες να καταστρέψουν αυτό το τοπίο". 
Αλεξία από Γιάννενα: "Η παραλία είναι υπέροχη. Είναι φανταστική. Αν χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες νομίζω ότι θα καταστραφεί το περιβάλλον. Η κίνηση και η πορεία που κάναν τα παιδιά νομίζω ότι είναι πολύ σωστή. Η παραλία έχει πάρα πολύ τουρισμό και νομίζω ότι αν χτιστούν ξενοδοχεία θα καταστραφεί αφού θα γεμίσει με πάρα πολύ κόσμο".

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Στην αντεπίθεση η κίνηση πολιτών για το Ελαφονήσι

Στην αντεπίθεση με αιχμές για τον περιφερειάρχη πέρασε η κίνηση πολιτών για το Ελαφονήσι που ζητά να "να υπογραφτεί τώρα το χωροταξικό " με επιστολή της στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης .Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου  αναφέρεται:
"Η Κίνηση Πολιτών «ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS» καλεί τον Περιφερειάρχη Κρήτης να υπογράψει άμεσα το Χωροταξικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου όπως έχει κατατεθεί, έτσι ώστε να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα εκφράσει τη βούλησή τους μέσα από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού τους Συμβουλίου και όλων των φορέων, καθώς και του Νομαρχιακού συμβουλίου, για την άμεση έγκριση του Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής τους. Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα επιλέξει την προστασία της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου Ινναχωρίου, για ένα μέλλον με πραγματική ανάπτυξη, όπου το οικονομικό της αποτέλεσμα θα διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους ολίγους. Λένε όχι στην άγρια τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση της περιοχής του Λαφονησιού και του Δήμου τους, λένε όχι σε λατομεία στην παραλιακή περιοχή του όρμου Στομίου.
Η περιοχή του Λαφονησιού εντάσσεται στο προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της όπως ο διορισμένος από αυτήν Περιφερειάρχης, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας όλων των περιοχών NATURA 2000 εγκρίνοντας Χωροταξικά σχέδια οι μεν και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι δε, δημιουργώντας Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Όσο δεν το κάνουν αυτό βρίσκοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιτρέπουν σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα να αυθαιρετούν και να αλωνίζουν σε αυτές τις περιοχές επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα (λατομεία, μεγάλες ξενοδοχειακής μονάδες)
Εμείς καλούμε δημόσια τον διορισμένο από την κυβέρνηση Περιφερειάρχη:
1. Να μας πει: Τι γύρευε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εν κρυπτώ στην περιοχή, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, όπου προσπαθούν να επιβάλουν λατομεία, και γιατί δεν ενημέρωσε τον τοπικό Δήμο. Μήπως γιατί υπάρχει επιδίωξη να χαρακτηριστούν δασικά τα χωράφια των δεκάδων φτωχών ιδιοκτητών γης στην περιοχή ΠΕΡΠΟ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή λατομικής ζώνης;
Παρόμοιο έργο που είδαμε στο Αποπηγάδι και σε άλλες περιοχές.
2. Με τα όσα ανυπόστατα επιχειρήματα είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, ως απάντηση του περιφερειάρχη στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την καθυστέρηση υπογραφής και μεθόδευση επιβολής λατομικής ζώνης δια μέσου του ΣΧΟΠ, ζητάμε δημόσια από την διευθύντρια του ΣΧΟΠ και τον Περιφερειάρχη:
Να προσέλθουν σε ανοιχτή Δημόσια Συζήτηση για τα λατομεία και το ΣΧΟΟΑΠ μαζί με εκπρόσωπο του Δήμου Ιναχωρίου, εκπρόσωπο την ομάδας μελέτης κι οποιονδήποτε άλλο φορέα σχετικό με το θέμα, άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, είτε στην περιοχή του Δήμου Ιναχωρίου είτε στα Χανιά (π.χ. στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου).
Έτσι θα δούμε πόσοι και ποιοι από την κυβέρνηση εννοούνε τα όσα λένε περί «πράσινης ανάπτυξης», «δημόσιας διαβούλευσης και διαφάνειας στις αποφάσεις», «προστασίας της φύσης» και το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης να κανονίζει τα του οίκου της πάντοτε σύμφωνα με τον νόμο.
Η Κίνηση Πολιτών ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS εκφράζει την ομόθυμη βούληση όλων των πολιτών που προσήλθαν στην ιδρυτική της συνάντηση, ώστε να προωθηθεί προς υπογραφή το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου όπως αυτό έχει κατατεθεί.
Για το σκοπό αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία, η οποία θα φτάσει ως την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα και θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΣΕΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ tse2100@gmai.com
ΧΑΙΡΕΤΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ alexheretaki@gmail.com
ΑΜΑΡΙΑΝΑΚΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ samarianakis@gmail.com
ΤΖΙΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ d.tziaki@gmail.com
ΖΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ zoyridis@cha.forthnet.gr
ΚΑΛΛΙΤΕΡΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ sildecal@otenet.gr
ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ nidn@tee.gr
ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ bkatsanevakis@tee.gr
ΠΑΠΑΔΕΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ aa-pap@otenet.gr".


http://www.cretalive.gr/posts/view/3112





Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13%2F07%2F2010&id=182591

Έντυπη Έκδοση

Λαφονήσι

Τσιμέντο να γίνει;

Αμεσο κίνδυνο τσιμεντοποίησης διατρέχει το πασίγνωστο Λαφονήσι, η παραλιακή ζώνη στο Δήμο Ιναχωρίου του Νομού Χανίων, καθώς, όπως καταγγέλλεται από σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο αλλά και πολίτες, ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην περιοχή.
Ιδιωτικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής 
Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, καταγγέλλουν φορείς και πολίτες Ιδιωτικά συμφέροντα εμποδίζουν την έγκριση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, καταγγέλλουν φορείς και πολίτες Το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο έχει την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου, δεν επιτρέπει «τσιμεντοποίηση» της παραλίας ούτε λατομικές χρήσεις στην περιοχή. Μολονότι το στηρίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το αγνοεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σκουντριδάκης κατήγγειλαν δημοσίως ότι η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές υπηρεσίες. Παράλληλα, κατηγόρησαν ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο, ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Χθες, απαντώντας στον Δήμο Ιναχωρίου, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο δήμαρχος Ιναχωρίου επιχειρεί, τον τελευταίο καιρό, την κατασυκοφάντηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργατών μου και εμένα προσωπικά. Συστηματικά. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Και παραμορφώνει το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων».
Τονίζει ακόμα ότι η διαδικασία αυτή, από τον νόμο είναι μακρά και πολύπλοκη και ότι από τον νόμο «είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί, σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί». *

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=15%2F07%2F2010&id=183268

Έντυπη Έκδοση

Αγωνία για το Λαφονήσι

Εντονα απασχολεί την τοπική κοινωνία το θέμα της παραλιακής ζώνης στο Λαφονήσι, που απειλείται με τσιμεντοποίηση και προκαλεί σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ιναχωρίου με αφορμή το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην περιοχή.
Προχθές ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος έστειλε στα ΜΜΕ γραπτή δήλωση, στην οποία τονίζει ότι έχει ζητήσει ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχθεί.
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης, απάντησε χθες ότι από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 έχει κατατεθεί το ΣΧΟΟΑΠ στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης, η γεωλογική μελέτη υπάρχει, είναι συνταγμένη σύμφωνα με την ΥΑ 37651/ΦΕΚ 1202/β/14-5-2007 με βάση την οποία δεν χρειάζεται νέα γεωλογική μελέτη κατά τη β' 1 φάση του ΣΧΟΟΑΠ

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49160

ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Παρατηρητήριο της Φύσης

Ελένη Φουντουλάκη | 14.07.2010
Τον "δρόμο" για την επαναλειτουργία του φάρου στο Ελαφονήσι του δήμου Ιναχωρίου και τη δημιουργία "Παρατηρητηρίου της Φύσης", ανοίγει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του ερευνητικού έργου με τίτλο "Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Φάρου και δημιουργία Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και Παρατήρησης", που υπογράφηκε χθες στο Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων.
Ο πέτρινος φάρος, που υπήρχε στην άκρη του Λαφονησιού, στήθηκε ύστερα από το πολύνεκρο ναυάγιο του αυστριακού πλοίου "Imperartrice", που έγινε στα βράχια του το 1907. Σήμερα απομένει μόνο το μνημείο προς τιμήν των ναυαγών. Ο φάρος ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς το 1944.
Αντικείμενο της έρευνας που ανέθεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι η αναγνώριση της ποιότητας του συγκροτήματος του ερειπωμένου φάρου στο Ελαφονήσι και η διερεύνηση για την ανάπλαση του μνημειακού συνόλου των κτηρίων και της πρόσβασης σε αυτά.
Σκοπός της έρευνας είναι: α. η οργανική σύνδεση κτηρίων και ελεύθερων χώρων με σκοπό τη δημιουργία παρατηρητηρίου της φύσης και την επαναλειτουργία του φάρου
β. η αποκατάσταση των ερειπίων ώστε να ανταποκρίνεται σε νέο κτηριολογικό πρόγραμμα.
Η διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε έξι μήνες υποχρέωσης εκπόνησης του ερευνητικού έργου από το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 26.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.
Όπως ανέφερε ο Νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης, "υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασίσει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες, μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, του Δήμου Ιναχωρίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης με θέμα: "Αποκατάσταση κτηριακού συγκροτήματος Φάρου και δημιουργία Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και Παρατήρησης" στο Ελαφονήσι. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του Φάρου ενώ τις υπόλοιπες μελέτες θα τις χρηματοδοτήσει ο Δήμος Ιναχωρίου προκειμένου το έργο να ωριμάσει και να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Μετά την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος του ερευνητικού έργου, έχουμε βρει τρόπους σε συνεργασία με τον δήμο Ιναχωρίου να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση του Φάρου και η λειτουργία του Παρατηρητηρίου, είτε μέσα από το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης είτε μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ Κρήτης".
"Πιστεύω ότι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση δρουν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση να δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης σε κάθε περιοχή όπως η ανάδειξη ενός Φάρου, με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά στοιχεία, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών", κατέληξε ο κ. Αρχοντάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης επεσήμανε ότι "πρόκειται για το δεύτερο σημαντικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του αρχικού σχεδίου που υπάρχει από το δήμο Ιναχωρίου από το 1998. Το πρώτο βήμα ήταν όταν έγινε αποδεκτό στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ότι είναι επιτρεπόμενα τα έργα ανάπλασης του Φάρου Ελαφονήσου και των κτιριακών συγκροτημάτων του φαροφύλακα.
Το δεύτερο βήμα είναι η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και γι’αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Νομάρχη Χανίων για την συνεργασία όσο και την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης που θα συμμετάσχει. Στην συνέχεια ο Δήμος Ιναχωρίου θα αναλάβει τις περιβαλλοντικές μελέτες".
"Αυτό το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί προβλέπεται στο Διαχειριστικό σχέδιο και στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Παράλληλα θα συνεισφέρει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των προσφερομένων τουριστικών υπηρεσιών. Το κυριότερο όμως είναι ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου, θα εγκατασταθεί Παρατηρητήριο και Επιστημονικό Εργαστήριο, πλήρους παρακολούθησης της εξέλιξης χλωρίδας και της πανίδας αλλά και του ενάλιου πλούτου και ειδικά των κητωδών όπως οι φάλαινες.
H πρόταση είναι συνυφασμένη και με τον υποβρύχιο ύφαλο του οποίου την Προγραμματική Σύμβαση είχαμε υπογράψει πριν λίγες μέρες με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Υπό αυτή την έννοια το συγκεκριμένο έργο θεωρούμε ότι είναι ένα ολοκληρωμένο κομμάτι μιας κατεύθυνσης που αφορά το θεματικό τουρισμό αλλά και τον επιστημονικό τομέα της έρευνας και παρατήρησης" τόνισε ο κ. Κουκουράκης.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ιναχωρίου κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης τόνισε ότι "το έργο που θα συνεισφέρει σημαντικά στην περιοχή, εντάσσεται στην μελέτη για τον τεχνητό ύφαλο, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη πριν λίγες μέρες από την Νομαρχία με στόχο τον θεματικό τουρισμό και την προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας. Παράλληλα δίνει μια πνοή στην περιοχή επειδή αυτός ο φάρος έχει πολύ μεγάλη ιστορική σημασία".
Αιχμές Κουκουράκη
κατά Περιφερειάρχη
Νέες αιχμές, κατά του Περιφερειάρχη Αθανάσιου Καρούντζου, άφησε χθες ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης κατά την επίσκεψή του στην Νομαρχία Χανίων.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουράκης ανέφερε: "Ο δήμαρχος Ιναχωρίου εκτελεί εντολές και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες προέρχονται από την βούληση των τοπικών κοινωνιών που με την σειρά μας έχουμε καθήκον να στηρίζουμε.
Από εκεί και πέρα, εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιον, ή αν δεν γνωρίζει καλά τα θέματα ή τις Αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου, όταν θεωρείται ή είναι θεσμικός εταίρος οφείλει -το λιγότερο που έχει να κάνει- να ενημερωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο και κυρίως να κάνει τον κόπο να διαβάσει τις αποφάσεις του Δ.Σ. που με συνέπεια, στηρίζει το ΣΧΟΟΑΠ και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Αυτά θα όφειλε να τα γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση τα πολιτικά πρόσωπα, πέρα από τα ζητήματα της νομιμότητας, οφείλουν να παρακολουθούν και να πιάνουν τον σφυγμό των τοπικών κοινωνιών και των εκλεγμένων ανθρώπων της περιοχής. Εμείς βρισκόμαστε σε αυτή την θέση, δώδεκα χρόνια εκλεγμένοι -δεν πήραμε με διορισμό την θέση μας- και τιμούμαστε με την ψήφο των πολιτών και είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την βούλησή τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, και υπάρχουν έγγραφα, υπάρχουν νόμοι και στην περαιτέρω πορεία θα δούμε ποιος υποστηρίζει τους νόμους και ποιος όχι".
"Υποτίθεται ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα εδώ και μήνες, ακούμε από παντού να λέει διάφορα ο Γενικός Γραμματέας για το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου και δεν έκανε τον κόπο να μας ενημερώσει, αλλά αφού ο Δήμος Ιναχωρίου παρενέβη στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ, προκλήθηκαν τρεις συναντήσεις όπου ήταν φανερό ότι δεν τον ενδιέφερε να ακούσει κανέναν", σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49178

ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ

Ελαφονήσι και Αυτοδιοίκηση

14.07.2010
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
(Lyviakis@haniotika-nea.gr)
Η περίπτωση του Ελαφονησίου με σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ιναχωρίου να αντιδρά στη δημιουργία λατομείου γύψου και στην τσιμεντοποίηση της παραλίας και, από την άλλη, την κεντρική εξουσία να μην εγκρίνει, με διάφορες δικαιολογίες, το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), έχει μια διάσταση εξόχως σημαντική.
Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος που εγκυμονείται για το φυσικό περιβάλλον. Είναι και ένα ερώτημα που προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα: Ποιος είναι, τελικά, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πότε επιτρέπεται ένας ΟΤΑ να αποφασίζει για τα του οίκου του; Μόνον όταν υπακούει στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου; Πώς νοείται Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν εμποδίζεται με διάφορους τρόπους η υλοποίηση αποφάσεών της, ειδικά σε μείζονα ζητήματα όπως αυτά που αφορούν το περιβάλλον;
Το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο έχει την ομόφωνη στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Ιναχωρίου, δεν επιτρέπει "τσιμεντοποίηση" της παραλίας, ούτε λατομικές χρήσεις στην περιοχή. Πρόσφατα, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης όσο και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μιχάλης Σκουντριδάκης κατήγγειλαν δημοσίως ότι η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες. Παράλληλα κατηγόρησαν ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Απαντώντας στο Δήμο Ιναχωρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι απολύτως ανακριβές ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται».
Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιναχωρίου απαντώντας στον Περιφερειάρχη τονίζει ότι η μελέτη για τον ΣΧΟΟΑΠ που έχει κατατεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου είναι πλήρης.
Το ζήτημα είναι η συγκεκριμένη περιοχή να προστατευτεί από χρήσεις που οδηγούν στην υποβάθμισή της. Το σίγουρο είναι ότι μελέτη για το ΣΧΟΟΑΠ που καθορίζει τις χρήσεις γης υπάρχει και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εγγράφως αντιμετωπιστεί ως ημιτελής.
Το μέλλον θα δικαιώσει ή το δημοτικό συμβούλιο ή τον περιφερειάρχη. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι το δημοτικό συμβούλιο Ιναχωρίου, ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την προστασία της περιοχής από τα αδηφάγα συμφέροντα. Μαζί του συντάσσονται ανήσυχοι πολίτες που συνέστησαν Κίνηση Πολιτών σε συνάντηση στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Επομένως, η κεντρική εξουσία τι θα κάνει; Οταν ο κ. Καρούντζος δηλώνει ότι η όποια μελέτη πρέπει να συνταχθεί με τις αποφάσεις του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τι εννοεί; Τι προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις;
Τελικά, υπάρχουν φορές που αισθάνεται κανείς ότι τα περί πράσινης ανάπτυξης είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Ή μήπως όχι;

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49109

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ

Περιφερειάρχης κατά Δήμου Ιναχωρίου

13.07.2010
Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Δήμου Ιναχωρίου για το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), το οποίο θα καθορίσει τις χρήσεις γης στην περιοχή. Χθες, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος έστειλε στα ΜΜΕ γραπτή δήλωση, στην οποία τονίζει ότι έχει ζητήσει ολοκληρωμένη γεωλογική μελέτη σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που μέχρι σήμερα δεν έχει συνταχθεί.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ιναχωρίου Κώστας Κουκουράκης, απαντά ότι από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 έχει κατατεθεί το ΣΧΟΟΑΠ στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης, η γεωλογική μελέτη υπάρχει, είναι συνταγμένη σύμφωνα με την ΥΑ 37651/ΦΕΚ 1202/β/14-5-2007 με βάση την οποία δεν χρειάζεται νέα γεωλογική μελέτη κατά τη β' 1 φάση του ΣΧΟΟΑΠ. Πιο αναλυτικά:
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Αθανάσιος Καρούντζος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Ο δήμαρχος Ιναχωρίου επιχειρεί, τον τελευταίο καιρό, την κατασυκοφάντηση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργατών μου και εμένα προσωπικά. Συστηματικά. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Και παραμορφώνει το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων.
Για την πλήρη, έντιμη και επιβαλλόμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης, οφείλω να γνωρίσω τα ακόλουθα:
Πρώτον. Με την από 24.2.2005 απόφαση του τότε γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε η διαδικασία μελέτης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (γνωστού ως ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου. Δηλαδή σε χρόνο, που στο μεγαλύτερο τμήμα του οποίου, δεν είχα καμιά απολύτως ευθύνη για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. Ανέλαβα ως γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης την 22.12.2009.
Δεύτερον. Η διαδικασία αυτή, από τον νόμο είναι μακρά και πολύπλοκη. Εκτυλίσσεται σε διάφορες οργανωμένες από τον ίδιο τον νόμο φάσεις. Έχει ρυθμισμένη δημοσιότητα. Οι πολίτες έχουν συμμετοχή σ’ αυτή. Υποβάλλουν, κατά κανόνα, ενστάσεις. Σ’ αυτή τη διαδικασία η Περιφέρεια δεν έχει καμιά εκτελεστική αρμοδιότητα. Μόνο το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα ΥΠΕΚΑ είχε και έχει την ευθύνη οδηγιών για τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Τρίτον. Αυτή η μακρά και σύνθετη διαδικασία, οφείλεται στην εξαιρετική σημασία του ΣΧΟΟΑΠ, που στο τέλος της καλούμαι να το εγκρίνω και να υπογράψω. Με το ΣΧΟΟΑΠ, οργανώνονται οι χρήσεις γης μιας ευρύτερης περιοχής. Και, κυρίως, αποτελεί αφετηρία δημιουργίας νέων οικιστικών περιοχών ή επέκτασης παλαιότερων.
Τέταρτον. Είναι απολύτως ανακριβές ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από τον νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Πέμπτον. Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει ως στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου.
Έκτον. Απόδειξη του προηγούμενου συνιστά η ταχύτητα με την οποία η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης, απέστειλε την τελική έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής Ελαφονησίου του Νομού Χανίων, στο ΥΠΕΚΑ, για την επίσπευση της θεσμοθέτησής της. Η Επιτροπή Επίβλεψης - Παρακολούθησης της Μελέτης την κατέθεσε στις 23.6.2010. Και η Διεύθυνση ΠΕΧΩ τη διαβίβασε στις 25.6.2010. Χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη.
Έβδομον. Αποτελεί μεγάλη θεσμική κατάκτηση η αναγνώριση, από το 1986, σε κάθε πολίτη, του δικαιώματός του, να έχει πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Μετά από σχετική αίτηση τρίτου πολίτη και με αντίστοιχη περιγραφή των παραπόνων του, παρέπεμψα την αίτηση και τα παράπονά του στην αρμόδια Υπηρεσία, με αυστηρή αναφορά στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου και στις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματός του. Και αυτή τη σειρά των γεγονότων ο Δήμαρχος Ιναχωρίου παραποιεί, συκοφαντώντας παράλληλα τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Θα επανέλθω. Οπωσδήποτε και σύντομα. Θέλω όμως, παράλληλα, να καταστήσω σαφές στο Δήμαρχο Ιναχωρίου, ότι στα θέματα της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, της ενδεχόμενης παράβασης καθηκόντων οποιουδήποτε και της υπεράσπισης της τιμής και υπόληψής μου, δεν συμβιβάζομαι ποτέ”.
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου
Απαντώντας στον περιφερειάρχη Κρήτης ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης αναφέρει: “Και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης ακολουθεί τη διαδικασία άλλων να στοχοποιεί τον δήμαρχο Ιναχωρίου, προσωπικά, αγνοώντας τις δεκάδες ομόφωνες αποφάσεις για αυτά τα θέματα του Δ.Σ. του Δήμου Ιναχωρίου.
Επί της ουσίας, από τις 2-2-2010 έχει κατατεθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία το ΣΧΟΑΠ στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης. Για το επόμενο διάστημα και επί τρεις μήνες από την Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζεται προφορικά προς κάθε κατεύθυνση, ακόμα και σε βουλευτή και διασπείρεται ότι το ΣΧΟΑΠ είναι παράνομο. Η ομάδα μελέτης για τον λόγο αυτό αναγκάζεται και αποστέλλει επιστολές 23-3-2010 προς ΠΕΧΩ, προς ΥΠΕΚΑ με κοινοποίηση ΠΕΧΩ Κρήτης 12-4-2010, προς ΠΕΧΩ Κρήτης 20-5-10 όπου γίνεται φανερό ποιος «παραπληροφορεί» και λέει «μισές αλήθειες». Αποκαλύπτεται ότι η γεωλογική μελέτη υπάρχει, είναι συνταγμένη σύμφωνα με την ΥΑ 37651/ΦΕΚ 1202/β/14-5-2007 και αποκαλύπτεται με βάση την ΥΑ ότι δεν χρειάζεται νέα γεωλογική μελέτη κατά τη β' 1 φάση του ΣΧΟΑΠ. Από τότε όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης κατά την επίσκεψή του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Ιναχωρίου, ακολουθείται μια διαδικασία παρατηρήσεων «κατά ριπάς» σε σχέση με τη γεωλογική μελέτη την οποία επιτέλους η Διεύθυνση ΠΕΧΩ παραδέχθηκε ότι υπάρχει μετά από τρεις μήνες. Είναι βέβαια τέτοια η σοβαρότητα των παρατηρήσεων ώστε αναφέρονται σε ορθογραφικό λάθος παρόλο που δίπλα στα ελληνικά η επεξήγηση είναι σωστή. Έτσι από την αρχική άποψη ότι το ΣΧΟΑΠ δεν έχει γεωλογική μελέτη, κατέληξαν να κάνουν παρατηρήσεις και για ορθογραφικά λάθη στη γεωλογική μελέτη που έως πριν υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει.
Ο νόμος δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση την παραγωγή από τον οποιοδήποτε συνεχών παρατηρήσεων, άλλωστε οι προαναφερόμενες επιστολές της ομάδας μελέτης αποδεικνύουν ποια είναι η αλήθεια”.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ
“Η αναφορά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης ότι δεν υπάρχει πολίτης στη χώρα και κάτοικος στο νησί που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του Ελαφονησίου, μόνο προβληματισμό στους γνωρίζοντες δημιουργεί. Άραγε δεν γνωρίζει τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) και όλοι οι εμπλεκόμενοι μελετητές, δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, ποιοι ήταν αυτοί που βγήκαν μπροστά και προστάτεψαν και ποιοι ήταν αυτοί που απουσίασαν ή πολέμησαν;”.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΧΩ
“Η ταχύτητα με την οποία η διευθύντρια ΠΕΧΩ απέστειλε την Ε.Π.Μ. στο ΥΠΕΚΑ οφείλεται στο ότι η Διεύθυνση ΠΕΧΩ έχει ιδιότητα διαμετακομιστή της μελέτης και απολύτως τίποτε άλλο”, σημειώνει.
Παράλληλα ο κ. Κουκουράκης επισημαίνει: “Ακόμα και τώρα ο γ.γ. Περιφέρειας Κρήτης αγνοεί ότι νόμος 2690/1999 άρθρα 4, 5, 33 προσδιορίζει «ενδιαφερόμενο» και όχι κάθε πολίτη, προκειμένου να προστατέψει από την αυθαιρεσία το Δημόσιο. Προσδιορίζει επίσης και τον όρο «καταχρηστική» άσκηση δικαιώματος”.
Όσον αφορά τις συγκεκαλυμμένες απειλές, ο δήμαρχος Ιναχωρίου απαντά τα εξής: “Εμείς ως Δήμος και εγώ προσωπικά, παίρναμε εντολή από τους πολίτες, επί δώδεκα συνεχή χρόνια. Και παίρνουμε αυτή την εντολή επειδή αταλάντευτα «πέφτουμε στη φωτιά» προκειμένου να προστατέψουμε τα συμφέροντα των πολιτών και μόνο. Ουδέποτε στη διαδρομή μας πήραμε οποιαδήποτε αξίωμα κατά απονομή και έχουμε μάθει με αγώνα και αγωνία αυτό που οι κάτοικοι και το Δ.Σ. δίδει εντολή να κάνει. Ως εκ τούτου ο δήμαρχος Ιναχωρίου έχει δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις, μηνύσεις, συκοφαντίες προκειμένου να αποδυναμωθεί πολιτικά και προκειμένου να επιβληθούν λατομεία, λατομική ζώνη γύψου και να τσιμεντοποιηθεί η προστατευμένη περιοχή Ελαφονήσου.
Υπενθυμίζω στον γενικό γραμματέα ότι ελεγχόμενοι είναι όλοι, οι νόμοι ισχύουν για όλους και όχι μόνο για τον δήμαρχο Ιναχωρίου και το Δ.Σ. Καλό θα ήταν να ερευνήσει ποιοι έως τώρα μας καταγγέλλουν συνεχώς επί παντός επιστητού και μάλλον θα εκπλαγεί. Επίσης, καλό θα ήταν να καταλάβει ότι συνομιλητής του και θεσμικός εταίρος είναι ο δήμαρχος και το Δ.Σ. Ιναχωρίου. Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος Ιναχωρίου είναι διαθέσιμος, αν ο γενικός γραμματέας νομίζει ότι έχει τα επιχειρήματα, να τεθούμε σε δημόσια παρουσίαση ώστε ο κόσμος να βγάλει τα συμπεράσματά του”.
Μια δήλωση για
την Κίνηση Πολιτών
Με αφορμή την πρωτοβουλία για τη σύσταση της Κίνησης Πολιτών ΛΑΦΟΝΗΣΙ sos και τα όσα διαδραματίστηκαν πριν τη δημοσίευση του ψηφίσματος το Σάββατο 3 Ιουλίου έχω να δηλώσω ότι:
- Δημόσια, στη συνάντηση της Τετάρτης 7/7/2010 στο ΤΕΕ, τοποθετήθηκα, ότι δεν συμφωνώ με το προτεινόμενο για δημοσίευση κείμενο.
- Έδωσα γραπτά, τις παρατηρήσεις μου σε μέλος της συντονιστικής την ίδια ημέρα.
- Την Παρασκευή, που μου εστάλη ηλεκτρονικά το κείμενο - ψήφισμα που επρόκειτο να δημοσιευθεί, επανέλαβα αμέσως τις αντιρρήσεις μου και γραπτά αλλά και τηλεφωνικά σε μέλη της συντονιστικής.
Και όμως παρ’ όλα αυτά το αρχικό κείμενο - ψήφισμα όχι μόνο στάλθηκε προς δημοσίευση, αλλά μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής που το υπέγραφαν ήταν και το όνομά μου.
* Επειδή, όχι μόνο στα μέλη της Σ.Ε. αλλά και δημόσια δεν δίστασα να εκφράσω τις θέσεις και τις απόψεις μου.
* Επειδή, η παραπάνω ενέργεια κάποιων ή όλων των μελών της Σ.Ε. κρίνεται εκ μέρους μου απαράδεκτη.
* Επειδή, η δημιουργία Κινήσεων Πολιτών μετά από σφαιρική ενημέρωση θα πρέπει να έχει ως ρόλο την ανάδειξη των προβλημάτων και όχι τις καταγγελίες.
* Επειδή, οι μετέχοντες στις Συντονιστικές Επιτροπές, των Κινήσεων Πολιτών, δεν θα πρέπει να έχουν στόχο τον εγκλωβισμό ατόμων που έχουν διάθεση να βοηθήσουν.
* Επειδή, οι μετέχοντες στις Συντονιστικές Επιτροπές, των Κινήσεων Πολιτών, δεν θα πρέπει να το εκμεταλλεύονται πολιτικά προς όφελός του κόμματος που ανήκουν.
* Επειδή, οι παραπάνω παλαιοκομματικές πρακτικές δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη ανεξάρτητων πρωτοβουλιών πολιτών για το καλό των τοπικών κοινωνιών.
* Επειδή, ο πολιτικός φορέας που ανήκω, έχει πάρει εδώ και δυο χρόνια ξεκάθαρη θέση για το Λαφονήσι, αλλά ουδέποτε το εκμεταλλεύθηκε.
* Επειδή, το Περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας ανεξάρτητα από το πολιτικό χώρο που ανήκει ο καθένας, οι Κινήσεις πολιτών πρέπει να είναι Ανοιχτές προς ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Ιωσηφίνα Γουνάκη,
βιολόγος MSc,
υπεύθυνη Τομέα Περιβάλλοντος, Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=49003

ΜΕ “ΠΑΡΑΤΥΠΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ”

Εμποδίζεται η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου

10.07.2010
Η έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου εμποδίζεται «με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και ενέργειες» και ταυτόχρονα προωθείται η «εγκατάσταση λατομείου/ων γύψου στην περιοχή», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Πολιτών «Λαφονήσι SOS», σε ψήφισμα που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο κτήριο
του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στα Χανιά.
Στο ίδιο ψήφισμα η Πρωτοβουλία Πολιτών ασκεί κριτική στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο και απαιτεί την «άμεση έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου όπως αυτό εκπονήθηκε».
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Ειδικότερα, στο ψήφισμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Λαφονήσι SOS» επισημαίνονται τα εξής:
«Για ακόμα μία φορά, το Λαφονήσι και η γύρω περιοχή, βρίσκονται στο στόχαστρο "γνωστών - άγνωστων" οικονομικών συμφερόντων. Με σύμμαχό τους τον περιφερειάρχη Κρήτης και την πολυδαίδαλη κρατική μηχανή, επιχειρούν, να ιδιοποιηθούν έναν προστατευόμενο τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (δίκτυο Natura 2000), που ανήκει σε όλους τους πολίτες και πάνω από όλα στην φύση.
Με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και ενέργειες, εμποδίζουν την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου, προωθώντας την εγκατάσταση λατομείου/ων γύψου στην περιοχή.
Καταγγέλλουμε την παρελκυστική πολιτική του Περιφερειάρχη Κρήτης, απαιτούμε την άμεση έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου όπως αυτό εκπονήθηκε και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι, να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ή όπου αλλού κρίνουμε σκόπιμο, γιά να προστατέψουμε την περιοχή».
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε άλλη ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι «από την ευρεία και μαζική σύσκεψη στο ΤΕΕ, στις 7 Ιουλίου 2010, αποφασίστηκε η δημιουργία Κίνησης - Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων με τίτλο "Λαφονήσι - SOS". Στο τέλος της σύσκεψης ορίστηκε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα μεριμνήσει για την πρακτική υλοποίηση και τον συντονισμό των ενεργειών που αποφασίστηκαν. Τα μέλη της Επιτροπής (η οποία είναι ανοικτή) είναι: Παπαδεράκης Αντώνης, Κατσανεβάκης Βαγγέλης, Γουνάκη Ιωσηφίνα, Νικηφοράκη Γεωργία, Καλλιτεράκης Γιώργος, Ζουρίδης Γιάννης, Τζιάκη Δέσποινα, Τσέκος Γιώργος, Αμαριανάκης Σταμάτης, Χαιρετάκη Αλεξάνδρα.

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=48913

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

Το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου

08.07.2010
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
giorgosgeorgakakis@yahoo.gr
Προβληματισμοί, παρακάτω, για τη μη έγκριση, μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου. Ως γνωστόν, η σχετική μελέτη έχει αποσταλεί για έγκριση στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης από τις 2 Φεβρουαρίου 2010. Ωστόσο, η μελέτη παραμένει, επί πέντε μήνες, στα συρτάρια της συγκεκριμένης Υπηρεσίας και δεν έχει σταλεί στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας, που, σύμφωνα με τον νόμο, γνωμοδοτεί πριν εκδοθεί η απόφαση του περιφερειάρχη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιναχωρίου, τόσο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ, Κατερίνα Τσουκαλά, όσο και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, ισχυρίζονται
-προφορικά πάντα- ότι στη μελέτη υπάρχουν παρατυπίες - παρανομίες. Ποιες είναι αυτές; Επισήμως δεν γνωρίζουμε. Ανεπισήμως αυτές είναι ότι στη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ δεν έχει προβλεφθεί Ζώνη Αναζήτησης Εξόρυξης Βιομηχανικών Ορυκτών (ΖΑΕΒΟ).
Ο Δήμος Ιναχωρίου απαντά ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία η μελετητική ομάδα είχε δικαίωμα να μην προβλέψει ΖΑΕΒΟ στο ΣΧΟΟΑΠ. Επικαλείται, μάλιστα, και έγγραφο - απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) προς τον Δήμο Ιναχωρίου (αρ. πρωτ.: 36525, 30/10/2009), στο οποίο η διευθύντρια, Πολυξένη Ζέικου διευκρινίζει ότι «τα αναφερόμενα στο (γ) σχετικό έγγραφό μας αφορούν εν γένει στη δυνατότητα ανάπτυξης εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή σας».
Το πώς έφτασε το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να τοποθετείται επί της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου και μάλιστα πριν η συγκεκριμένη μελέτη ολοκληρωθεί (η Β2 φάση βρισκόταν σε εξέλιξη) είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, που δεν θα μας απασχολήσει σήμερα. Απλά, σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο Υπουργείο
-όπως ο Δήμος Ιναχωρίου καταγγέλλει- ουδεμία αρμοδιότητα είχε να τοποθετηθεί επί του θέματος!
Aξίζει να σημειωθεί ότι, εκ μέρους της ομάδας μελέτης, ο χωροτάκτης, Αντώνης Χουρδάκης και ο περιβαντολλόγος, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, με κοινή τους επιστολή προς την Περιφέρεια Κρήτης, στις 23/3/2010, επισημαίνουν ότι «... η ομάδα μελέτης στο τελευταίο αντίγραφο της μελέτης Β2 φάσης στον χάρτη Π2 δεν περιέλαβε Ζώνη Αναζήτησης Εξόρυξης Βιομηχανικών Ορυκτών, επειδή η συγκεκριμένη ζώνη βρίσκεται σε επαφή με τη Ζώνη “Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”, που αφορά το νοτιοανατολικό τμήμα της ευρύτερης περιοχής του γυψοφόρου βουνού με την επωνυμία Άη Λιας, βασιζόμενη στην παράγραφο Γ.3.7.Ι. του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Κρήτης, όπου το παραπάνω πλαίσιο θεωρεί ότι “οι μεταλλευτικές λατομικές δραστηριότητες εξόρυξης γύψου είναι ιδιαίτερα οχλούσες και ζητά την απαγόρευσή τους στις προστατευόμενες περιοχές, στις περιοχές με μνημεία και στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από τα υποκείμενα ΣΧΟΟΑΠ”».
Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Καταγράφω, σήμερα, ορισμένα εξ αυτών:
Η παρατυπία - παρανομία, που -υποτίθεται ότι- υπάρχει στη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου, είναι όντως ότι δεν έχει προβλεφθεί Ζώνη Αναζήτησης Εξόρυξης Βιομηχανικών Ορυκτών; Αυτό είναι το πρόβλημα;
Είναι παράτυπο ή παράνομο, με βάση την κείμενη νομοθεσία (νόμος, άρθρο, παράγραφος;) ότι στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου δεν έχει προβλεφθεί Ζώνη Αναζήτησης Εξόρυξης Βιομηχανικών Ορυκτών; Αν είναι, το έχει επισημάνει εγγράφως, ως όφειλε, η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στη Διευθύνουσα Υπηρεσία και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της μελέτης; Αν δεν το έχει επισημάνει εγγράφως γιατί δεν το κάνει; Μήπως γιατί δεν είναι παράτυπο - παράνομο;
Η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης (ή Επιτροπή Επίβλεψης). Στην Επιτροπή Παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ιναχωρίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης. Πώς είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι όλων αυτών των φορέων να υπέγραψαν μία μελέτη που περιείχε παρατυπίες - παρανομίες; Έστω, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ, Βάννα Σφακιανάκη δεν όφειλε, αν όντως υπήρχε κάποιο πρόβλημα, να το επισημάνει, προκειμένου η μελέτη να μη σταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, στην οποία και η ίδια εργάζεται;
Είναι αληθές αυτό που καταγγέλλει εγγράφως ο Δήμος Ιναχωρίου ότι, δηλαδή, αποκρύπτονται στοιχεία (έγγραφα, κ.λπ.), από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ, τα οποία περιέχονται μέσα στον φάκελο της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ, που έχει σταλεί στην Περιφέρεια από τις 2 Φεβρουαρίου 2010; Στις 9 Απριλίου 2010 επισημάνθηκε, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ιναχωρίου, ότι «... μέσω μη προβλεπόμενων εκ του νόμου διαδικασιών της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ και παρ’ όλη την αντίθεση του Δήμου Ιναχωρίου, όλων των φορέων, χιλιάδων πολιτών, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, δηλαδή παρ’ όλη την αντίθεση ολόκληρου του Νομού Χανίων, από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Κρήτης γίνεται προσπάθεια παράτυπης και αντιδεοντολογικής παρέμβασης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ του ιδιωτικού συμφέροντος με σκοπό την επιβολή λατομικής ζώνης βιομηχανικού ορυκτού στο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου». Τα πρακτικά και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εστάλησαν από τον Δήμο στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ. Τι απαντά η συγκεκριμένη Υπηρεσία στις παραπάνω σοβαρότατες καταγγελίες;
Και κάτι τελευταίο. Νομικός δεν είμαι. Επομένως, αν αποδειχθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει δίκιο σε όσα ισχυρίζεται -προφορικά μέχρι σήμερα- θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσει δημόσια. Αν, όμως, δεν έχει δίκιο και όσα υποστηρίζει στερούνται νομικής βάσης, τότε υπάρχει μείζον ζήτημα. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμώ ότι ο κ. Καρούντζος ενδεχομένως να αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, αργά ή γρήγορα, να διευκρινίσει τι ακριβώς συνέβη με το συγκεκριμένο θέμα: παραπλανήθηκε (από την Υπηρεσία του) ή πιέστηκε (άνωθεν), όπως τον Μάρτιο του 2004 με την περίπτωση των καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι του Δήμου Σούδας;
http://www.haniotika-nea.gr/index.php?artid=48893

Αγωνία για το Λαφονήσι

Γιώργος Γεωργακάκης | 08.07.2010
Η μη έγκριση, από τις 2 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι σήμερα, του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι αποτέλεσμα διαπλοκής, στην οποία εμπλέκονται και κρατικές Υπηρεσίες, κατήγγειλαν χθες ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης και Μιχάλης Σκουντριδάκης, κατηγορώντας ευθέως τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάση Καρούντζο ότι εσκεμμένα δεν υπογράφει το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι καταγγελίες αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης για το συγκεκριμένο θέμα, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία πολιτών, χθες το απόγευμα, στο κτήριο του ΤΕΕ/ΤΔΚ, στα Χανιά. Στη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι το ΣΧΟΟΑΠ σχετίζεται άμεσα και με το Λαφονήσι και ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται Πρωτοβουλία Πολιτών, που στόχο θα έχει την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura.
Ο Κ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Ιναχωρίου, Κώστα Κουκουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε, περιληπτικά, σε όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη τα τελευταία χρόνια ο Δήμος με στόχο την εκπόνηση και την έγκριση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για το Λαφονήσι και ΣΧΟΟΑΠ για το σύνολο της περιοχής.
«Αυτοί που έπρεπε να είναι μαζί μας δεν ήταν. Οι κύριοι που πολλές φορές έρχονται και σου λένε, “εγώ θα σε σώσω”, “εγώ θα σε στηρίξω”, δεν ήταν. Κι έτσι, με όλους εσάς, ένα Δημοτικό Συμβούλιο ενός μικρού Δήμου κατάφερε και τα έβγαλε πέρα. Πολλές φορές λένε ο δήμαρχος, ο δήμαρχος, ο δήμαρχος. Πολίτες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι έντιμοι, φορείς και κάποια κόμματα, στάθηκαν δίπλα, έδωσαν τη μάχη στα ίσα και γι’ αυτό δείχνει ότι πάμε να κερδίσουμε τη μάχη», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο ΣΧΟΟΑΠ, υπενθύμισε ότι κατατέθηκε στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στις 2 Φεβρουαρίου 2010 «... εφόσον η Επιστημονική Επιτροπή Επίβλεψης από κρατικούς λειτουργούς θεώρησε ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες παρατηρήσεις, τη θεώρησε σωστή», (σ.σ. τη μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ), «κατατέθηκε όχι από τον Δήμο Ιναχωρίου. Οι μελετητές κάνουν τη μελέτη. Κατατέθηκε στην Επιτροπή Επίβλεψης μετά από μια πολύ δύσκολη διαδικασία τριών ετών. Τα μέλη της Επιτροπής στάθηκαν παλληκάρια. Μηνύθηκαν. Λοιδορήθηκαν. Υβρίστηκαν. Προσωπικά, τα πέντε μέλη αυτά. Κυνηγήθηκαν, προκειμένου να μην υλοποιηθεί σωστά η μελέτη αυτή. Σταθήκανε ψηλά και νομίζω ότι είναι αυτό το μικρό κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, με το οποίο, έτσι, χαίρεται κανείς να συνεργάζεται μαζί του. Ψηλά στάθηκε και η Διευθύνουσα Υπηρεσία, η ΤΥΔΚ, και κυρίως ο άνθρωπος, ο οποίος ήταν εκ μέρους της Υπηρεσίας αυτής, ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Πουλής», σημείωσε ο κ. Κουκουράκης.
Και συνέχισε: «Καταθέσαμε τη μελέτη στις 2 Φεβρουαρίου. Ένα μήνα μετά παίρνω πληροφορίες και μια περιρρέουσα κατάσταση, την οποία εξέφραζε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης με το στόμα, όχι γραπτώς, και η διευθύντρια της ΠΕΧΩ Κρήτης -να λέμε και τα ονόματα- κυρία Τσουκαλά Αικατερίνη λέγεται για να τη γνωρίζετε, οι οποίοι έλεγαν ότι το ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου είναι παράνομο γιατί δεν έχει μέσα λατομική ζώνη. Εν τω μεταξύ όμως αυτό δεν το έκαναν γραπτώς. Το έλεγαν, το έλεγαν, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μεγάλη πίεση. Άρχισα να οργανώνω την αντεπίθεσή μας. Για να υπάρχει αντεπίθεση, για να ξεμπροστιάσουμε την ιστορία, θα έπρεπε να υπάρξουν έγγραφα. Μόνο με αυτό. Στείλαμε αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στην Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες είναι, σήμερα ακόμα, αναπάντητες. Την ίδια στιγμή, διαβλέπουμε κινητικότητα, με μη προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, προκειμένου να εγκριθεί λατομείο γύψου στην περιοχή πριν εγκριθεί το ΣΧΟΟΑΠ, πράγμα που σήμαινε ότι εάν εγκρινόταν πριν ένα λατομείο γύψου τότε, σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον ήταν νομίμως υπάρχουσα δραστηριότητα, οφείλαμε εμείς να τη βάλουμε μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ».
Ο κ. Κουκουράκης τόνισε ότι «ο μοναδικός τρόπος να παλέψεις όλους αυτούς είναι το να ξέρεις καλύτερα το αντικείμενο από αυτούς. Εκεί υπερέχουν από τους πολίτες, ερμηνεύουν τον νόμο επί χρόνια, γνωρίζουν τις ερμηνευτικές διατάξεις, γνωρίζουν το κόμμα και το και του νόμου και πάει ο ένας και του τον ερμηνεύουν έτσι και πάει ο άλλος και του τον ερμηνεύουν γιουβέτσι. Αυτό είναι το παιχνίδι. Για να κερδίσεις αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να γίνεις εσύ καλύτερος στην ερμηνεία του νόμου. Αλλιώς δεν κερδίζεις. Αυτό το παιχνίδι παίξαμε εμείς. Μέσω εγγράφων, βήμα το βήμα, αποδεικνύεται η πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα θα σας πω: το 2008 προκλήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ένα έγγραφο, που περίπου έλεγε -και πιέστηκε έτσι η Επιτροπή- ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε λατομείο μέσα στο ΣΧΟΟΑΠ. Το πήραμε το έγγραφο, με βάση τη νομοθεσία κάναμε σειρά εγγράφων στην ίδια Υπηρεσία και μέσα από μια αλληλογραφία τριών πολύ σκληρών εγγράφων έρχεται το τελευταίο έγγραφο της ίδιας Υπηρεσίας, το οποίο λέει ότι, ναι, σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, αν θέλετε βάζετε, αν θέλετε δεν βάζετε λατομείο στο ΣΧΟΟΑΠ. Αυτά είναι τα παιχνίδια».
Ο κ. Κουκουράκης είπε, ακόμη, ότι «με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο σημείο για τελευταία φορά να εκβιάζεται ο δήμαρχος Ιναχωρίου, με ένα έγγραφο τον Μάιο. Ένα έγγραφο ενός ιδιώτη, ο οποίος δηλώνει πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος κ.λπ., δεν είναι τίποτα τέτοιο, και το οποίο απευθύνεται εδώ στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων και λέει: παρακαλώ πολύ, ό,τι έργο, ό,τι μελέτη, ό,τι ανάθεση, ό,τι απόφαση, ό,τι τιμολόγιο, οτιδήποτε έχει κάνει ο Δήμος Ιναχωρίου τα τελευταία δώδεκα χρόνια να μου το δώσετε να το ελέγξω. Το λέει ένας ιδιώτης. Θα πείτε, τρελός είναι; Δεν ήταν τρελός. Γιατί; Γιατί λίγες ημέρες μετά έρχεται μια γραπτή εντολή από τον κύριο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αυτόν τον διορισμένο, ο οποίος λέει, δώστε τα χαρτιά στον άνθρωπο αυτό. Δώστε τα χαρτιά».
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου τόνισε ότι «το έγγραφο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης -το έχω μαζί μου να σας το δείξω, να κλάψετε, να γελάσετε, ό,τι θέλετε- έλεγε ότι με βάση τον νόμο αυτόν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε τα χαρτιά αυτά. Όλα. Ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Με βάση αυτόν τον νόμο που επικαλέστηκε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης δεν επιτρέπεται να δώσεις αυτά τα χαρτιά. Και όμως ο κύριος αυτός έγραψε ότι επιτρέπεται και οφείλει η Υπηρεσία να τα δώσει. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν βεβαίως να τα δώσουν και το ερώτημα που μπαίνει για τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης είναι το εξής: έχει συμβούλους που του είπαν ότι αυτός ο νόμος λέει αυτό το πράγμα; Εάν έχει συμβούλους και επικαλεστεί αυτό το πράγμα θα πρέπει να μας πει ποιος είναι ο σύμβουλος. Εάν είναι κάποιος νομικός και είναι σύμβουλός του ή επιστημονικά ανεπαρκής είναι ή διεφθαρμένος. Εάν δεν έχει γίνει αυτό, τότε η διαφθορά βρίσκεται στο πολιτικό πρόσωπο που λέγεται γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό οφείλει να ξεκαθαρίσει».
Ο Μ. ΣΚΟΥΝΤΡΙΔΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Ιναχωρίου, Μιχάλης Σκουντριδάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κανείς σήμερα να σταθεί απέναντι σε κρατικές αυθαιρεσίες, θα έλεγα σε διαπλοκές, είναι να προτάξει τους ενεργούς πολίτες. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον του Λαφονησιού. Έχουμε ένα ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει υπογραφεί και να έχει εγκριθεί. Το ΣΧΟΟΑΠ είναι “στον αέρα”. Περιμένουμε την κίνηση από τον περιφερειάρχη να δώσει άδεια λατομείου, αλλά δίνοντας άδεια λατομείου δημιουργούνται νέες συνθήκες στην περιοχή. Αυτές οι νέες συνθήκες έχουν άμεση σχέση με το Ελαφονήσι. Δεν είναι, δηλαδή, το θέμα του γυψωρυχείου ανεξάρτητο από το θέμα του Λαφονησιού. Ο βασικός στόχος είναι το Λαφονήσι».
Ο κ. Σκουντριδάκης σημείωσε ότι «βλέπουμε μία διαπλοκή και με χρησιμοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Μη αιρετός τίθεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της κοινωνίας των πολιτών των Εννιά Χωριών, σε ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Ιναχωρίου, σε συνελεύσεις που έχουμε κάνει με τους κατοίκους για το ΣΧΟΟΑΠ και παίρνει το μέρος ενός ιδιώτη λατόμου. Αυτές οι αντιθέσεις δίνουν και το μέγεθος και τη σημασία της διαπλοκής. Για να τελειώνω, υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Ο τρόπος του αγώνα», επισήμανε ο κ. Σκουντριδάκης, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να εμπλακούν όλοι, ακόμη και εκτός Κρήτης «και να στείλουμε το μήνυμα: σώστε το Λαφονήσι».
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος, Αντώνης Παπαδεράκης, ο οποίος και πρότεινε τη δημιουργία της πρωτοβουλίας πολιτών για το Λαφονήσι, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιναχωρίου, επισήμανε ότι θα πρέπει να στηριχθεί «η προσπάθεια που χρόνια γίνεται για να σωθεί το Λαφονήσι και να παραμείνει ένας παράδεισος οικολογικός για τον Νομό μας και όχι να απαξιωθεί από οικονομικά συμφέροντα. Κάτω από αυτή την ανάγκη θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Δήμου Ιναχωρίου, που με ομόφωνες αποφάσεις του, όλα αυτά τα χρόνια χειρίζεται την υπόθεση, προωθώντας την εκπόνηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και του ΣΧΟΟΑΠ».
Ο κ. Παπαδεράκης ανέφερε, ακόμη, ότι «αντί να υπογραφεί το ΣΧΟΟΑΠ, παρατηρούνται, όπως μας πληροφόρησε και ο Δήμος Ιναχωρίου, ενέργειες κωλυσιεργίας από πλευράς του περιφερειάρχη σε αυτή την υπόθεση. Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός. Υπάρχουν, πίσω απ' αυτό, σκοπιμότητες, που θέλουν πραγματικά να μην υπογραφεί το ΣΧΟΟΑΠ, αλλά με τη νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί με τον “Καλλικράτη” να μείνει η περιοχή χωρίς χωροταξικό».
Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας και μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, Βαγγέλης Κατσανεβάκης τόνισε ότι «υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με την “αξιοποίηση” που επιχειρούν συγκεκριμένα συμφέροντα στο Λαφονήσι. Δυστυχώς, τα συμφέροντα αυτά έχουν βρει σύμμαχό τους, απ’ ό,τι φαίνεται, τον περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος αρνείται να εγκρίνει το ΣΧΟΟΑΠ, βρίσκοντας διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες για να καθυστερήσει αυτή την υπογραφή. Αν δεν διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, με δεδομένο ότι εφαρμόζεται πλέον ο “Καλλικράτης”, ακυρώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Το Λαφονήσι», πρόσθεσε ο κ. Κατσανεβάκης, «ανήκει σε όλους. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την περιοχή, με τα λατομεία που σκέφτονται μερικοί, με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που σκέφτονται κάποιοι άλλοι. Πρέπει να αντισταθούμε για να μην καταστραφεί ο τόπος, αλλά να προστατευτεί».
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ιωσηφίνα Γουνάκη, η οποία έχει ήδη ζητήσει δημόσια την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ, όπως εστάλη στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης στις 2 Φεβρουαρίου 2010, κληθείσα χθες από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει τις καταγγελίες σε βάρος του περιφερειάρχη, απάντησε: «Επειδή δεν έχω συζητήσει ακόμα με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, δεν νομίζω ότι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης είναι αυτός που παρεμποδίζει την όλη υπόθεση. Θεωρώ ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι τέτοιος που εμποδίζει την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ και θεωρώ ότι όταν ο γραμματέας ενημερωθεί θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει και να προωθήσει το ΣΧΟΟΑΠ».
Συνεδρίαση Δ.Σ. Ιναχωρίου
Συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, στις 5.30 το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιναχωρίου με 8 θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων η ένταξη διαφόρων έργων του Δήμου στο πλαίσιο του άξονα 7 του ΕΠΑΛΑΥ και του άξονα 3 του ΠΑΑ και η λιμνοδεξαμενή Έλους.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Για ακόμα μία φορά, το Λαφονήσι και η γύρω περιοχή, βρίσκονται στο στόχαστρο "γνωστών - άγνωστων" οικονομικών συμφερόντων. Με σύμμαχό τους τον περιφερειάρχη Κρήτης και την πολυδαίδαλη κρατική μηχανή, επιχειρούν, να ιδιοποιηθούν έναν προστατευόμενο τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (δίκτυο Natura 2000), που ανήκει σε όλους τους πολίτες και πάνω από όλα στην φύση.
Με παράτυπες και παράνομες διαδικασίες και ενέργειες, εμποδίζουν την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου, προωθώντας την εγκατάσταση λατομείου/ων γύψου στην περιοχή.
Καταγγέλλουμε την παρελκυστική πολιτική του Περιφερειάρχη Κρήτης, απαιτούμε την άμεση έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου όπως αυτό εκπονήθηκε και δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι, να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ή όπου αλλού κρίνουμε σκόπιμο, γιά να προστατέψουμε την περιοχή».