Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Έχτισαν συμβιβασμό για το NATURA

Συμβιβαστική πρόταση, βάσει της οποίας όσοι κατέχουν σήμερα οικόπεδα 4 στρεμμάτων θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν οικοδομικά και μετά την ψήφιση του νόμου, που εισάγει την αύξηση της αρτιότητας στα εκτός σχεδίου στις περιοχές Natura σε 10 στρέμματα, έφερε χθες στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος। Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα ισχύει το δικαίωμα κατάτμησης για οικόπεδα πολλαπλάσια των 4 στρεμμάτων.
Την ενδιάμεση λύση -έναντι των σοβαρών αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ- θα καταθέσει η Τίνα Μπιρμπίλη επισήμως την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Αρχικά, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι όλοι ανεξαιρέτως, πριν ή μετά την ψήφισή του, θα έπρεπε να διαθέτουν 10 στρέμματα για να οικοδομήσουν σε περιοχές Natura.

Αντίθετα προς τις αιτιάσεις περί «ισοπεδωτικής» διάταξης που διατυπώθηκαν χθες, τόσο κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση όσο και στην κομματική διαβούλευση στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκε, η υπουργός Περιβάλλοντος επέμεινε στην οριζόντια ρύθμιση λέγοντας:

Κόκκινες γραμμές

«Ή πάμε σε τομές που θα βάλουν τις κόκκινες γραμμές στα κακώς κείμενα του παρελθόντος ή θα αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν», είπε. Ανεβάζοντας τους τόνους δε, όταν αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα στις παρεκκλίσεις του νόμου, τόνισε πως «αυτό που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον δεν είναι μόνον τα 4 στρέμματα, είναι τα 750 τ.μ., στα οποία ο καθένας μπορεί να χτίσει. Ετσι έχουμε καταστρέψει το φυσικό μας περιβάλλον».

Η πρόταση της κ. Μπιρμπίλη διαμορφώθηκε στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου -στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος - η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψει ΚΤΕ, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εσωκομματικοί τόνοι. Οι διαφωνούντες βουλευτές, παρά την απόφασή τους να στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις για τον «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα της διάταξης, συγκεκριμένα: η Χρύσα Αράπογλου υποστήριξε πως «πρέπει να γίνουν τοπικά σχέδια διαχείρισης», όπως και η Σούλα Μερεντίτη, ο Αλ. Αθανασιάδης το χαρακτήρισε «άδικο», ο Π. Κουρουμπλής εντόπισε «νομικά κενά». «Καλή η οικολογία, αλλά να μην καταντά οικολαγνεία. Δεν μπορώ να σκέφτομαι πού θα γεννήσει ο πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα», είπε ο Γ. Βούρος, ενώ ο Δ. Βαρβαρίγος, τέλος, παραπονέθηκε πως «οι βουλευτές δεν ακούγονται και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους υπουργούς».

Οι διαφωνίες μεταφέρθηκαν και εντός κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη συνέχεια, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Δριβελέγκα, να δίνει το σήμα κατά την έναρξη της συζήτησης.

Περί οικολάγνων

Αφού αναφέρθηκε αρχικά σε «εκμετάλλευση και σπέκουλα από οικολάγνους» που βάζουν στο στόχαστρο τους βουλευτές, υποστήριξε πως «τα δέκα στρέμματα αποτελούν οριζόντιο μέτρο που, αντί να προστατεύσει την άναρχη δόμηση, θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα». Ο Ν. Ζωίδης προανήγγειλε ότι στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου θα καταθέσει επισημάνσεις προς βελτίωση της διάταξης, ο Π. Κουκουλόπουλος εμφάνισε τον «ισοπεδωτικό» χαρακτήρα της ρύθμισης ως «αδυναμία» του νομοσχεδίου, ο Κ. Καρτάλης, τέλος, υποστηρίζοντας πως «σε περιόδους οικονομικής κρίσης και η οικολογία είναι πολυτέλεια», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές εις βάρος της ανάπτυξης».

Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. δήλωσαν πως θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής εάν τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν πως θα το καταψηφίσουν. *

Τι αλλάζει, τι ισχύει με τις παρεκκλίσεις

Αυστηρότερο γίνεται το καθεστώς δόμησης στο 25% της ελληνικής επικράτειας που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura.

Πρόκειται για 419 σημαντικούς οικότοπους, από τους οποίους το 30% διαθέτει ειδικό πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει ως έχει και δεν επηρεάζεται από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα.

Στο υπόλοιπο 70% των οικολογικά ευαίσθητων περιοχών σήμερα ισχύει το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης, που δίνει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας για κτήριο 200 τετραγωνικών σε ιδιοκτησίες με εμβαδόν 4 στρέμματα.

Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ακίνητα με πρόσοψη σε εθνικό ή δημοτικό δρόμο, ισχύουν οι λεγόμενες παρεκκλίσεις με βάση τις οποίες χαρακτηρίζονται άρτια και οικοδομήσιμα αγροτεμάχια με μικρότερο εμβαδόν και, ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας του, μπορεί να αρκούν τα δύο στρέμματα, ακόμη και τα 1।200 ή και τα 750 μέτρα. Οι παρεκκλίσεις αυτές παύουν να ισχύουν από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Δεν θα επηρεάσουν όμως τις περιπτώσεις που ώς την ημερομηνία δημοσίευσης έχουν κατατεθεί στις πολεοδομίες πλήρεις φάκελοι. Οι οικοδομικές άδειες αυτής της κατηγορίας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσής τους, θα εκδοθούν με το σημερινό καθεστώς δόμησης.

------------------------------------------------------------------------------------------

Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» υπογράμμισε ο κ. Δεκλερής.



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΛΗ ΔΕΚΛΕΡΗ
Πρώην Προέδρου του ΣτΕ
Οι εκτάσεις NATURA είναι ιερές και η οποιαδήποτε κτήση σε αυτές είναι αδιανόητη, τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Δεκλερής.

Χαρακτήρισε γελοιότητα οποιοδήποτε σκόντο γίνει για δόμηση και υπογράμμισε ότι εάν ψηφιστεί μία τέτοια διάταξη η πρώτη υπόθεση που θα πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα τους υπενθυμίσει την υπάρχουσα και σταθερή νομολογία ότι σε εκτάσεις NATURA δεν μπορεί να χτίζουμε.

Ο κ. Δεκλερής σημείωσε ότι η ιδέα των περιοχών NATURA έχει ξεκινήσει από έρευνες που έχουν γίνει στην Αμερική, οι οποίες δείχνουν ότι για να υπάρχει μια αρμονική χωροταξία πρέπει το 75% της γης να είναι άθικτο, το 23% να είναι γη ελαφράς ενεργείας δηλαδή γεωργία και μόνο το 2 - 3% χτισμένη γη.

«Πρέπει να καταλάβουνε οι νεοέλληνες ότι τη γη την ορίζει το κράτος και το σύνταγμα. Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» υπογράμμισε ο κ. Δεκλερής.

ΣΧΟΛΙΟ:

Και τώρα αναλογισθείτε :
Σε τι μέγεθος στρεμμάτων είναι οι ιδιοκτησίες στην περιοχή του Λαφονησιού;
Γιατί τόσα χρόνια ιδιωτικά συμφέροντα, με την επίσημη υποστήριξη των Βουλευτών του Νομού αντιστρατεύονταν την Ε.Π.Μ. του Λαφονησιού ;
Γιατί δεν την υπέγραψαν μέχρι τώρα οι Κυβερνόντες και τα κόμματα τους;
Γιατί με διαφορές ανυπόστατες προφάσεις, υπεκφυγές, παρατυπίες και παρανομίες επί των σχετικών νόμων, επικαλούνται την μη υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ινναχωρίου;
Μιας και αυτή η χωροταξία που προβλέπει το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ , υιοθέτει αυτούσια την εγκεκριμένη Ε.Π.Μ. του Λαφονησιού. Που αυτή, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει αυτό που θέλουν να περάσουν τώρα έστω και με τον νόμο για τις NATURA

Και εδώ το τυράκι τους για τον «κοσμάκι» !
Να γιατί λοιπόν η εξόρυξη γύψου στην περιοχή όχι μόνο δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος όπως επικαλούνται. ΕΔΩ :

Ούτε το παπαγάλισμα περί Κινέζων που θα έρθουν να μας πάρουν όλο το γύψο της περιοχής και θα μας σώσουν ευσταθεί. Άλλωστε με την ίδια προπαγάνδα μας τους έφεραν ξανά. Ήρθαν λέει προ καιρού να μας πάρουν το λάδι μας.. Και να που σήμερα το λάδι είναι πιο φθηνό και από την βενζίνη. Και όλοι αυτοί που έχουν την κύρια ευθηνή αυτής της κατάστασης, σήμερα μας κάνουν τους Κινέζους. Μουγκά στην Στρούγκα !
Να γιατί λοιπόν η υπογραφή για λατομείο γύψου στην περιοχή, είναι στην πράξη η αποτροπή και η μη αποδοχή του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου και της Ε.Π.Μ. Λαφονησιού και όχι ο γύψος που θα μας σώσει.

Γιατί στον προβλεπόμενο σχεδιασμό τόσο του ΣΧΟΟΑΠ αλλά και τις Ε.Π.Μ. η προστασία και η ανάδειξη των μικρών ιδιοκτησιών γης και εξασφαλισμένη είναι και οικονομικά αξιοποιήσιμη είναι. Αλλά προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Αυτό που δεν επιτρέπει είναι τα μεγάλα συμφέροντα των μεγαλοκαρχαριών που ορέγονται την γη και τον τόπο μας για ιδίων οικονομικό όφελος.

Ιδού λοιπόν τι ακριβός επιδιώκει να προστατέψει και να επιβάλει ο Γ.Γ. Περιφεριακής Ανάπτυξης

Ο γνωστός σε όλους μας «Περιφερειάρχης του Γύψου».


Οι εξουσίες επί της γης ακολουθούν την χωροταξία, η χωροταξία ρυθμίζεται από το σύνταγμα» όπως λέει ο κ. Μ. Δεκλερής.

Η χωροταξία ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και όχι από τους υποτιθεμένους νόμους των κατευθύνσεων των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων και των εντολών του Δ.Ν.Τ.
Γι αυτό και δεν θα τους περάσει !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου