Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013






 Παραθέτουμε δυο επιστολές που στάλθηκα στην δημόσια διαβούλευση για το Α1 στάδιο της Αναθεώρησης του Περιφερικού Χωροταξικού Κρήτης
( Η δεύτερη επιστολή που αφόρα τον Δήμο Κισσάμου, είναι συνέχεια του κειμένου τον παρατηρήσεων του Δήμου που έχει και αυτό αποσταλεί στην Δημόσια διαβούλευση.

 


LAFONISI S.O.S.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΦΟΝΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΧΑΝΙΑ - ΚΡΗΤΗ                                                                  mail; s.o.s.lafonisi@gmail.com
Αρ. Πρωτ. 12                                                                                   Χανιά: 17-2-2013
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


ΘΕΜΑ:  Αναθεώρηση Χωροταξικού Περιφέρειας Κρήτης

Προς Περιφερειακό Συμβούλιο


Αναρτήθηκε η εισήγηση της  Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για το Α1 στάδιο της Αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Κρήτης
Μια φτωχότατη εισήγηση, μικρότερη των δύο σελίδων, στην οποία όμως υπήρξε χώρος επισήμανσης ότι στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας δεν υπάρχει λατομείο γύψου.
Το γεγονός  ότι το ίδιο ζητάει με γραπτή παρέμβαση του ο επί 40 χρόνια παράνομος λατόμος  και καταστροφέας ρυπαντής  της περιοχής είναι εντελώς συμπτωματικό.
Προς γνώση του κυρίου Αρναουτακή και του κ Καλογερή επισημαίναμε ότι: Ο Όρμος Στομίου είναι περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας ευρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από το όριο του οικισμού Χρυσοσκαλίτισσας  και έχει πλήρη ανεμπόδιστη οπτική και λειτουργική επαφή.
Δεν υπάρχει λοιπόν λάθος στην μελέτη.
Το μόνο λάθος και μάλιστα μεγάλο είναι η ίδια η εισήγηση αλλά και η σκοπιμότητα της ειδικής αναφοράς στο θέμα αυτό.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων απέστειλε τις απόψεις των φορέων  σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Κρήτης.
Πέρα από τον προβληματισμό που δημιουργεί η «φτώχεια» του κειμένου πράγμα που αποδεικνύει ότι ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με αυτό το θέμα συνέβη ένα ακόμη «θαύμα» το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι είναι «τυχαίο».
Η ΠΕ Χανίων θεώρησε θέμα σημαντικότατο και κότσαρε ένα πίνακα έξι σελίδων της Δ/νσης Ανάπτυξης ο οποίος όλως τυχαίως  βέβαια περιλαμβάνει 5-6 λατομεία γύψου  στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας Όρμος Στομίου  (πρώην Δήμος Ιναχωρίου) τα οποία βεβαίως ουδέποτε είχαν οποιαδήποτε άδεια λειτουργίας δηλ. γινόταν παράνομη εξόρυξη.
Με άλλα λόγια  από όλες τις Υπηρεσίες  της ΠΕ Χανίων η μοναδική που έστειλε εξασέλιδο πίνακα ήταν η Δ/νση Ανάπτυξης και βέβαια όχι για οποιαδήποτε άλλη Αναπτυξιακή δραστηριότητα ευθύνης  της αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ. Μπράβο και συγχαρητήρια, βεβαίως στην σύσκεψη ούτε παρουσίασαν πίνακα, ούτε αναφέρθηκαν σχετικά.
 Τέλος να επισημαίνουμε την αβλεψία της σύνταξης των παρατηρήσεων της περιφερικής ενότητας Χανίων που εντελώς ¨<αδόκιμα> δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους τις παρατηρήσεις του Δήμου Κίσσαμου. http://www.crete.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4146%3A2012-12-27-13-59-04&catid=301%3A2012-01-13-18-07-18&lang=el&Itemid=569

Να επισημάνουμε ακόμα και τις διορθωτικές παρατηρήσεις που σταλθήκαν από την περιφερική παράταξη Μια Κρήτη ( επισυναπτόμενα ) στην επιτροπή διαβούλευσης του            Χωροταξικού Κρήτης
Για όλες τις παραπάνω αβλεψίες <σκοπιμοτήτων> θέλουμε να πιστεύουμε, δηλώνουμε ότι :  Η κίνηση πολιτών Lafonisi S.O.S. επιφυλάσσεται να καταθέσει στην επιτροπή διαβούλευσης τις ενστάσεις και διαμαρτυρίες τις προκειμένου να λειφθούν σοβαρά υπόψη το μέγεθος της ευθύνης για τον καθένα μας. Και οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν της ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία της Κρήτης.
Τα ψέματα τελειώσανε.
Για την κίνηση πολιτών
Τσέκος Γιώργος


 




ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ



Προς
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Κρήτης (υπ’ όψιν προέδρου κ. Πιτσούλη)
Κοιν: Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βουλγαράκη και Καλογερή, Επικεφαλείς Παρατάξεων Π.Σ.
……………………………………………………………………………..
Αξιότιμα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου,
Η πρόταση του Δήμου Κισσάμου (στο στάδιο αυτό) με αφορμή τόσο την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, όσο και την συνεδρίαση του Συμβουλίου σας που θα διενεργηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2013 στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης με θέμα την Α’ φάση της μελέτης αναθεώρησης του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροτα­ξικού Σχε­διασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) της Κρήτης, αναλύεται ως ακολούθως:

Ως Δήμος Κισσάμου πιστεύουμε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο σχεδιασμός χρήσεων γης αποτελούν τις βασικότερες παραμέτρους και προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε το πρότυπο ανάπτυξης που θα επιλεγεί για κάθε περιοχή της Κρήτης, και βεβαίως για το Δήμο μας, να είναι βιώσιμο, περιβαλλοντικά συμβατό και εν τέλει επωφελές για τους πολίτες.

Με βάση αυτή την παραδοχή τόσο ο νέος Καλλικρατικός δήμος Κισσάμου όσο και ο ενσωματωθείς σε αυτόν πρώην Δήμος Ινναχωρίου αλλά και οι πρώην δήμοι Κισσάμου και Μηθύμνης, το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων με συνεχείς ομόφωνες αποφάσεις, το ΤΕΕ-ΤΔΚ, η Ιερά Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου, το σύνολο των Φορέων της περιοχής αλλά και της Π.Ε. Χανίων γενικότερα έχουν εκφράσει την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο σχεδιασμού και αδειοδότησης ορυχείων γύψου στην περιοχή του Όρμου Στομίου Βάθης και Ελαφονήσου.   

Η αντίθεση αυτή στηρίζεται στο προφανές γεγονός για όλους τους κατοίκους της Κρήτης και το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων εκπροσώπησής τους ότι μια τέτοια επιλογή θα αποβεί με βεβαιότητα πλήρως καταστροφική για τους κύριους πυλώνες ζωής και ανάπτυξης όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης (της οποίας το Ελαφονήσι συνιστά τουριστική προμετωπίδα), που είναι η τουριστική δραστηριότητα και ο πρωτογενής τομέας. Επίσης μια τέτοια επιλογή θα αποβεί ταυτόχρονα καταστροφική για την περιβαλλοντική, οικολογική, αισθητική και πολιτισμική αξία της περιοχής. Είναι αναγκαίο να σας γνωρίσουμε ότι λόγω της αξίας της αυτής το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης περιοχής  έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000», όπως και στο ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας και διαχείρισης της ορνιθοπανίδας.  

Για το λόγο αυτό ζητούμε από τα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας να υιοθετήσουν τις απόψεις του Δήμου Κισσάμου στο ζωτικό αυτό ζήτημα, τονίζοντας τη θέση τους ότι η επόμενη φάση της μελέτης αναθεώρησης του Π.Π.Σ.Χ.Α.Α. Κρήτης θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρούμε, επίσης, αναγκαίο το Συμβούλιο σας να ζητήσει α) από την κεντρική κρατική Διοίκηση την οριστική έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που εκπονήθηκε για την περιοχή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και β)  την άμεση προώθηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) του πρώην Δήμου Ινναχωρίου, το οποίο έθεσε μετά από πολύχρονη μελέτη και επεξεργασία τις βάσεις ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής, αποκλείο­ντας  λόγω των οδυνηρών συνεπειών που θα είχαν ακόμη και τη σκέψη σχεδιασμού και αδειοδότησης ορυχείων γύψου στη συγκεκριμένη περιοχή. Άλλωστε η ίδια η προηγούμενη μελέτη του Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Κρήτης είχε ομοίως προτείνει τον αποκλεισμό της λατομικής δραστη­ριότητας από αυτήν (παραγράφους Γ.3.3 – Γ.3.4.2 – Γ.3.7.1 και το χάρτη 4).

Κύριοι Σύμβουλοι ο Δήμος Κισσάμου θεωρεί ότι θα πρέπει να αναδειχθεί με πρωτοβουλία σας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη ευρισκόμενης διαβούλευσης για τη μελέτη αναθεώρησης του Π.Π.Χ.Σ.Α.Α. Κρήτης ότι οι τοπικές αξίες και ιδιαιτερότητες –ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν αναπτυξιακά το σύνολο της Κρήτης- θα πρέπει να γίνονται σεβαστές κατά τη μελέτη και διαμόρφωση του προτύπου ανάπτυξης και εξέλιξης τόσο των επιμέρους περιοχών της Κρήτης όσο και της Κρήτης συνολικά.  

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέραν αυτού του κυρίαρχου ζητήματος για τον δήμο Κισσάμου θα θέλαμε στην φάση αυτή να επισημάνουμε μερικά θέματα για την αξιολόγηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροτα­ξικού Σχε­διασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) της Κρήτης και τις κατευθύνσεις που πρέπει να δοθούν στην επόμενη φάση που θα αφορά την αναθεώρησή του.
Θεωρούμε σημαντική τόσο για τον δήμο μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή ειδικά της Π.Ε. Χανίων την ενσωμάτωση των κατευθύνσεων του Εθνικού Χωροταξικού καθώς και των ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποτυπωθεί η αναπτυξιακή διάσταση του Αεροδρομίου Χανίων, του Λιμανιού της Σούδας  και ειδικά του ΒΟΑΚ ο οποίος απαιτείται να αντιμετωπιστεί συνολικά, ως ενιαίο οδικό δίκτυο ίδιας ποιότητας και ίδιων προδιαγραφών από τον Πλάτανο και το Λιμάνι Κισσάμου έως την Σητεία. Παράλληλα για την Π.Ε. Χανίων απαιτείται να αποτυπωθούν ξεκάθαρα και με σαφήνεια οι ελλείψεις και οι κατευθύνσεις ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία αλλά συνήθως γενικόλογη αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού που όλοι υπερασπιζόμαστε.

Ειδικότερα για την περιοχή μας πρέπει να αποτυπωθεί η αναπτυξιακή διάσταση του Λιμένα Κισσάμου ως τέλος της Ιονίας Οδού, πύλης εισόδου της Κρήτης, αρχή του ΒΟΑΚ αλλά και του Δυτικού και Νότιου οδικού άξονα. Συμπληρωματικά προτείνουμε κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του λιμένα Κισσάμου με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Κισσάμου, κυρίως ως λιμάνι διαμετακομιδής επιβατών καθώς και ως λιμάνι κρουαζιέρας.

Επίσης πρέπει να αποτυπωθούν σωστά ως δευτερεύοντες άξονες ανάπτυξης τόσο ο οδικός άξονας Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα όσο και ο Δυτικός και Νότιος οδικός άξονας από Λιμάνι Κισσάμου προς Χρυσοσκαλίτισσα με συνέχεια προς Παλαιόχωρα και Σούγια (με την σαφή παρατήρηση ότι μια αναβάθμισή του είτε είναι συνολική είτε ξεκινά από την αρχή του και όχι αποσπασματικά από ένα τμήμα του). Σημειώνεται ότι στο υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό στην Π.Ε. Χανίων αποτυπώνεται μόνο ένας δευτερεύων άξονας ανάπτυξης (Ταυρωνίτης – Παλαιόχωρα).  Η αναπτυξιακή διάσταση των αξόνων αυτών για τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα, δίνει σαφείς κατευθύνσεις αναγκών ουσιαστικής αναβάθμισης οδικών δικτύων και δεν συνδέεται απαραίτητα με συγκεκριμένες διατομές οδικών έργων.

Σε επίπεδο υδάτινων πόρων πρέπει σε αυτή την Φάση να αποτυπωθεί ξεκάθαρα η ανάγκη κατασκευής υδροταμιευτήρων κυρίως στην λεκάνη του Ταυρωνίτη καθώς αυτό θα επιλύσει βασικά προβλήματα (που επίσης πρέπει να αποτυπωθούν) όπως η περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω υφαλμύρινσης στην περιοχή της Δυτικής Κισσάμου, η υπερβολική σε αριθμό και ιδιαίτερα αντιοικονομική (για ενέργεια και συντήρηση) χρήση γεωτρήσεων, οι πολλές επιπλέον ανάγκες σε άρδευση σε ιδιαίτερα εύφορες περιοχές κ.α.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις και δράσεις με στόχο την μείωση των φαινομένων ερημοποίησης όπου σύμφωνα με έγκυρες μελέτες η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που το φαινόμενο έχει σημαντικά προχωρήσει.

Όσον αφορά τα αποθέματα αλιευμάτων, θα πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις και να πραγματοποιηθούν δράσεις με επείγοντα χαρακτήρα ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης των αποθεμάτων στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Επιπλέον προτείνουμε την προώθηση κατασκευής δικτύου υφάλων σε εκτεταμένες αμμώδης περιοχές με σκοπό την ανάπτυξη της αλιείας, το θεματικό τουρισμό και τον εμπλουτισμό με αλιεύματα των θαλασσίων περιοχών.

Για τους μικρούς λιμένες προτείνουμε την ανάπτυξη και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου στην Δυτική – Νότια και Ανατολική Κρήτη με σκοπό την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού αλλά και την ανάπτυξη υπηρεσιών θαλάσσιου περιηγητικού ταξί.

Όσον αφορά γενικά στην Δυτική Κρήτη, κρίνουμε αναγκαίο τον χαρακτηρισμό των Δυτικών παραλιών καθώς και των εσωτερικών ζωνών (ορεινή περιοχή) ως περιοχές ήπιας ανάπτυξης όλων των μορφών, ως ζώνες παραγωγής βιολογικών προϊόντων και ως ειδικές θεματικές ζώνες προστασίας πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντας.
Επιπλέον, θα πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων μαζικού τουρισμού στην περιοχή του κόλπου Κισσάμου (Τουριστικές μονάδες μεγάλης κλίμακας κλπ.)

Σημειώνουμε ότι στην καταγραφή των χωροταξικών μελετών σε εξέλιξη θα πρέπει να προστεθεί το ΓΠΣ Κισσάμου το οποίο εκπονείται ενώ και το ΣΧΟΟΑΠ Μηθύμνης βρίσκεται σε διαδικασία συμβασιοποίησης όχι μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ αλλά μέσω συμπληρωματικής σύμβασης στο ΓΠΣ Κισσάμου.

Είναι προφανές ότι αναφορικά με τα επόμενα στάδια και φάσεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροτα­ξικού Σχε­διασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) της Κρήτης θα επανέλθουμε με πλέον λεπτομερή κείμενα και νεώτερες, συγκεκριμένες προτάσεις που θα προκύψουν από αντίστοιχες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου μας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Κισσάμου

Γεώργιος Μυλωνάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου