Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 28/2/2011

ΘΕΜΑ: Σ।Χ.Ο.Ο.Α.Π ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ – ΜΠΕ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΓΥΨΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΡΜΟΣ ΣΤΟΜΙΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ

Ο ΓΓΚΠ επισκέφτηκε στις 22/02/11 τον Δήμο Κισσάμου για δυο λόγους :

α) Να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με την μη θεσμοθέτηση εώς τώρα του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου και σχετικά με την Περιβαλλοντική αδειοδότηση Λατομείου γύψου με εκρηκτικά.

β) Να βρει συμμάχους και Δούρειους Ίππους, να τον στηρίζουν .

Μετά την σύσκεψη στο Δημαρχείο Κισαμου την Παρασκευή 18/2/2011 είναι αναγκαίο να διευκρινισθούν κάποια από τα θέματα τα οποία υποστήριζε ο Γενικός Γραμματέας Περιφερείας Κρήτης και να αποκατασταθεί η πραγματικότητα σχετικά με το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π Δήμου Ιναχωρίου και την ΜΠΕ λατομείου γύψου .

1) Η απόλυτη ευθύνη για την μη ύπαρξη διαλόγου μεταξύ Δήμου Ιναχωρίου και Περιφέρεια Κρήτης κατά το προηγούμενο διάστημα των 12 μηνών ανήκει στον Γ.Γ.Π.Κ και στην Δ/ντρια της ΠΕ.ΧΩ Κρήτης και αποδεικνύεται Ως εξής .

α) Ο Γ.Γ.Π.Κ. προσκαλείται επανειλημμένως για να συζητηθούν στο ΔΣ Δήμου Ιναχωρίου τα σοβαρά αυτά θέματα και δεν προσέρχεται , ούτε με δική του πρωτοβουλία καλεί έστω και στο Ηράκλειο κάποια επιτροπή του Δήμου Ιναχωρίου.

β) Τον Μάρτιο του 2010 σε σύσκεψη στον Ο.Α.ΔΥ.Κ και παρουσία των μελών της ομάδας μελέτης αλλά και Δημοτικού Συμβούλου ο Δήμαρχος Ιναχωρίου περίπου παρακαλούσε τον Γ.Γ.Π.Κ να επισκεφτεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να τεθούν τα ζητήματα και να βρεθούν λύσεις. Ουδέποτε προσήλθε.

γ) μετά την διαπίστωση ότι ο Γ.Γ.Π.Κ δεν θέλει διάλογο αλλά και την διαπίστωση μεθοδεύσεων προκειμένου να μην θεσμοθετηθεί το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π Δήμου Ιναχωρίου και επίσης να δοθεί αδεία λατομείου γύψου το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να αποστέλει όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π και το θέμα του λατομείου στον Γ.Γ.Π.Κ και στην Δ/ντρια ΠΕ.ΧΩ .

Αποστέλλει από τον 3/2010 εώς και τον 11/2010 σειρά Ομόφωνων αποφάσεων όπου αποτυπώνονται όλα τα προβλήματα , ουδέποτε πήρε απάντηση .

Ο Δήμος Ιναχωριου αποστέλλει επίσης σειρά εγγράφων με σοβαρά ζητήματα και ερωτήματα τα οποία αφορούν το μέλλον της περιοχής δηλ. για το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π και τη ΜΠΕ λατομείου γύψου.

Ουδέποτε απαντήθηκαν .

Όταν πλέον και μετά από προσπάθειες έξι μηνών έγινε με βεβαιότητα αντιληπτό ότι ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης και η Δ/ντρια ΠΕ.ΧΩ Κρήτης με παρανομική και παραθεσμική συμπεριφορά και πρακτική προσπαθούν να ταχτοποιήσουν το μέλλον της περιοχής εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα της περιοχής αλλά και να υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχειά ότι το ΔΣ του Δήμου Ιναχωριου έκανε τα πάντα προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντα της περιοχής, ομόφωνα απεφασίσθη να αποσταλεί εξώδικο στον Γ.Γ.Π.Κ όπου με τον πλέον επίσημο τρόπο τίθεντο τα θέματα για τα οποία επί μήνες δεν απαντούσε . και ως σήμερα δεν έχουν απάντησει.

Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια γι, αυτό ο Γ.Γ.Π.Κ και η Δ/νρια ΠΕ.ΧΩ θα πρέπει να απαντήσουν στο εξής ερώτημα ; πόσο σημαντικό ζήτημα είχαν να καλύψουν ώστε να αναγκαστούν να παραβιάσουν επανελλειμένως την Κειμένη Νομοθεσία μη απαντώντας σε σειρά εγγράφων και ομόφωνων αποφάσεων ενός νόμιμα εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου ?

2) Σχετικά με την άποψη που εξέφρασε ο Γ.Γ.Π.Κ ότι δεν υπάρχει σχέση του λατομείου γύψου με το Ελαφονήσι και το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π .

Το Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π Δήμου Ιναχωριου έχει τις εξής πολύ βασικές αναπτυξιακές Προτάσεις

α) Δεν έχει επιτρεπόμενη χρήση γης την δημιουργία λατομικής ζώνης εξόρυξης γύψου .

β) δεν έχει επιτρεπόμενη χρήση γης την ανάπτυξη Ξενοδοχειακών μονάδων Φαραωνικού τύπου στην Παγκοσμίου φήμης Προστατευόμενη περιοχή Ελαφονήσου και την διασφαλίζει ως δημόσια παραλία.

γ) Δεν έχει ως επιτρεπόμενη χρήση γης την ανάπτυξη SNAKBAR – Ταβέρνα στην προστατευόμενη περιοχής Ελαφονήσου.

δ) Το λατομείο γύψου το οποίο αδειοδότησε ο ΓΓΠΚ ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πεντακοσίων μέτρων από το μοναδικό δρόμο (επαρχιακή οδός) ο οποίος συνδέει τις πόλεις της Κρήτης και τα διαμετακομιστικά κέντρα (λιμάνια – αεροδρόμια – εθνική οδός) με την παγκοσμίου φήμης προστατευόμενη περιοχή Ελαφονήσου.

Έτσι σε περίπτωση όπου το ΣΧΟΟΑΠ είχε θεσμοθετηθεί χωρίς να είναι επιτρεπόμενες αυτές οι χρήσεις Ν. 2742/1999 τότε δεν είναι δυνατή η αδειοδότηση του λατομείου γύψου ούτε η αδειοδότηση SNAK ΒAR και Ταβέρνα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με διάφορες μεθοδεύσεις πρέπει να μην θεσμοθετηθεί το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου.

Ο ΓΓΠΚ έκανε τελικά την πρόταση του δηλ. :

Στο νέο ΓΠΣ (ΣΧΟΟΑΠ) του νέου Δήμου Κισσάμου να λυθούν τα δήθεν «προβλήματα» του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου.

Η πρόταση που έκανε τελικά ο ΓΓΠΚ αποδεικνύει περίτρανα το παραπάνω ενώ είναι και ελιγμός καθυστέρησης , επίσης είναι πρόταση χωρίς νομικό έρισμα εφ΄ όσον παρακάμπτει το θεσμοθετημένο όργανο ΣΧΟΠ Περιφέρειας Κρήτης.

Στην ουσία η μεθόδευση στην οποία προχωράει είναι:

α. Να καθυστερεί με διάφορες δικαιολογίες το ΣΧΟΟΑΠ .

β. Στο διάστημα αυτό να δίδοντα διάφορες άδειες (δηλ να θεσμοθετούνται διάφορες χρήσεις γης οι οποίες δεν είναι προτεινόμενες στο ΣΧΟΟΑΠ.

γ. Όταν το ΓΠΣ ( ΣΧΟΟΑΠ) του νέου Δήμου θεσμοθετηθεί δηλ μετά από δύο –τρία έως και πέντε χρόνια τότε όλες οι μη επιτρεπόμενες χρήσεις από το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου θα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί με άλλους τρόπους.

Τότε με βάση την κείμενη νομοθεσία 2742/1999 το νέο ΓΠΣ (ΣΧΟΟΑΠ) θα έχει υποχρέωση να συμπεριλάβει τις χρήσεις αυτές (π.χ. Λατομείο γύψου) ως νομίμως υφιστάμενες.

3) Σχετικά με την μη ειλικρινή αναφορά (για δημιουργία εντυπώσεων) του ΓΓΠΚ σχετικά με το ότι θα πήγαινε φυλακή εάν δεν υπέγραφε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λατομείου γύψου.

Τον 11/2009 .αποστέλλετε στον ΓΓΠΚ ομόφωνη αποφάση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η οποία απορρίπτει ΜΠΕ λατομείου γύψου με εκρηκτικά.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε σοβαρές πλημμέλειες. (π.χ. έλειπε το συνοδό έργο του δρόμου πρόσβασης στο λατομείο Ν.1650/86 όπως τροποποιήθηκε με τον 3010/2001) δηλ. ήταν παράνομο να το εγκρίνει.

Επίσης είχε αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις (νομικά αιτιολογημένες) όλων των φορέων της Δυτικής Κισσάμου συμπεριλαμβανομένων και των όμορων Δήμων Κισσάμου- Μυθήμνης – Πελεκάνου και επίσης επιστολές με αιτιολογημένη αρνητική γνώμη από χιλιάδες πολίτες.

Αυτό το φάκελο νομίμως ενεργώντας το Νομαρχιακό Συμβούλιου τον απέρριψε και τον απέστειλε στον ΓΓΠΚ για τις νόμιμες ενέργειες του.

Με βάση αυτά τα στοιχεία όποιος υπέγραφε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λατομείου γύψου θα πήγαινε φυλακή και όχι το αντίθετο το οποίο υποστήριξε στη σύσκεψη ο ΓΓΠΚ .

Αντί λοιπόν ο ΓΓΠΚ .να μην υπογράψει αιτιολογημένα όπως ο Νόμος επιβάλλει αρχίζει μια διαδικασία , διάρκειας 11 μηνών, μη προβλεπόμενη σε αυτό το στάδιο από το Νόμο προκειμένου να τακτοποιήσει (χωρίς τελικά να το καταφέρει ) τις σοβαρότατες πλημμέλειες της ΜΠΕ του λατομείου γύψου με εκρηκτικά στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή Όρμος Στομίου – Προφήτης Ηλίας.

Το γεγονός ότι επί έντεκα μήνες τακτοποιούσε πλημμέλειες την Μ.Π.Ε λατομείου, αποδεικνύει οτι η αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού συμβουλίου ήταν απόλυτα σωστή.

Επίσης η ενέργεια της Διευθύντριας ΠΕΧΩ να πάρει το φάκελο της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ από την εντεταλμένη υπάλληλο η οποία επί τριάμισι χρόνια παρακολούθησε (ως μέλος της επιτροπής επίβλεψης) το ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου και είναι η μόνη η οποία γνωρίζει όλες τις πτυχές της μελέτης, ποια σκοπιμότητα άραγε εξυπηρετούσε ?

Όλα τα παραπάνω είναι αληθή αποδεικνύονται και επίσης αποδεικνύουν γιατί ο ΓΓΠΚ είχε αποκλείσει από τον διάλογο τον θεσμικό του εταίρο (Δήμο Ιναχωρίου) και το νόμιμα εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο και κατέστησε αποκλειστικό συνομιλητή τον παράνομο λατόμο ιδιώτη και την εταιρεία του ο οποίος επί τριάντα πέντε χρόνια παραβιάζει κάθε νομοθεσία σχετικά με τα λατομεία, με την περιβαλλοντική νομοθεσία Ν. 1650/86 , , με την Δασική Νομοθεσία ,Ν 988/79,τον Νόμο για την Δημόσια Υγεία (διαπιστώθηκε από το ΚΕΠΕ Ν. Χανίων εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή από ίνες αμιάντου όπου παλαιότερα λειτουργούσε παράνομο εργοστάσιο γύψου απο τον ίδιο παράνομο ιδιώτη λατόμο) επιβραβεύοντας τον παράνομο και καταστρέφοντας οικονομικά και αναπτυξιακά μία ολόκληρη περιοχή.

Ζητούμε να στηρίξετε τα νόμιμα αιτήματα μας ώστε :

  1. Να θεσμοθετηθεί άμεσα το ΣΧΟΟΑΠ όπως έχει κατατεθεί.
  2. Ο ΓΓΠΚ να ανακαλέσει την απόφαση του για περιβαλλοντική αδειοδότηση ΜΠΕ λατομείου γύψου με εκρηκτικά ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με την οποία ακύρωσε στο Περά Πλατάνι του Δήμου Σούδας την περιβαλλοντική αδειοδότηση αποθηκών καυσίμων .

3. Ζητάμε την άμεση επαναφορά του φακέλου της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ στον υπάλληλο ο οποίος επί τριάμισι χρόνια ήταν εντεταλμένος, το γνωρίζει όσο ουδείς άλλος, να επιβλέπει την ορθή υλοποίηση της μελέτης αυτής και ο οποίος θα είναι εισηγητής στο ΣΧΟΠ της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα.

4. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του γεωλόγου ο οποίος δημιουργεί τα προβλήματα και επαναφορά για τελικό έλεγχο της γεωλογικής μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ στον γεωλόγο ο οποίος επέβλεπε από την αρχή την μελέτη.

5. Ζητάμε την εξαίρεση από την προεδρία του ΣΧΟΠ της Διευθυντριας ΠΕΧΩ για όλα όσα αναφέρονται παραπάνω.

6. Καταγγέλουμε την πρόταση του ΓΓΠΚ στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Δημαρχείο Κισσάμου ως πρόταση κωλυσιεργίας και ακύρωσης στην πράξη της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιναχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου